V mnohých oblastiach zúri víchrica. V prípade silného vetra sa riaďte týmito odporúčaniami


Foto: V mnohých oblastiach zúri víchrica. V prípade silného vetra sa riaďte týmito odporúčaniami Foto: Ilustračné foto

Počas štvrtka 25. januára platia pre mnohé oblasti výstrahy prvého a druhého stupňa pred silným vetrom. Na horách sa očakáva mohutná víchrica a orkán. Ministerstvo vnútra uverejnilo odporúčania, ktorými by ste sa mali riadiť v prípade silného vetra. 

Vozidlá by ste nemali parkovať na rizikových miestach, teda pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi a billboardmi. Pred príchodom vetra doma vykonajte preventívne opatrenia – pozatvárajte a zaistite okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevnite predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť okolie.

Pre zvieratá žijúce na dvore vytvorte dočasné útočisko, predmety, ktoré sa pod vplyvom vetra pohybujú im môžu ublížiť. Počas vetra sa zdržiavajte v bezpečných objektoch a vyhýbajte sa skrýšam pod stromami a nestabilnými prístreškami. Taktiež sa odporúča obmedziť šoférovanie a vyhnúť sa pohybu po horách a prechádzkam v lese a v parkoch.

Ak počas silného vetra budete za volantom, mali by ste voliť pomalú jazdu vo vozidle, ktoré môžu silné poryvy vetra prevrátiť. Vyhýbajte sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi a pokiaľ vaše auto zasiahne strom alebo konár, kontaktujte tiesňovú linku. Na záver ministerstvo na sociálnej sieti odporúča sledovať poveternostnú situáciu z bezpečia domova a v žiadnom prípade neskúmať terén.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu