Slovákov opäť trápi chrípka, ohrozené sú najmä deti. Najhoršie je na tom Prešovský kraj


Foto: Slovákov opäť trápi chrípka, ohrozené sú najmä deti. Najhoršie je na tom Prešovský kraj Foto: Unsplash

Počet akútnych respiračných ochorení na Slovensku stúpa. V treťom kalendárnom týždni tohto roka hlásili viac ako 50-tisíc prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 13 percent, informovala RTVS.

Najhoršie je na tom Prešovský kraj, najmenej prípadov sa vyskytlo v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť na respiračné ochorenia bola u detí do päť rokov. Podľa portálu sa pediatri stretávajú s ochoreniami, ktoré sprevádzajú horúčky a respiračné príznaky. Sú to najmä  nádcha, kašeľ, bolesti hrdla, ale aj rôzne komplikácie ako bolesti brucha či hrudníka.

Pediater Branislav Chrenka pre RTVS priblížil, že nárast ochorení zaznamenali vo všetkých agendách, vrátane ochorenia COVID-19. Príchod druhej vlny chrípkovej epidémie zvyčajne prichádza na prelome januára a februára.



Dôležitá je prevencia

Podľa lekára sú deti na sezónne choroby náchylnejšie. Stretávajú sa vo veľkých kolektívoch a nedbajú na sociálny alebo epidemický dištanc. V škôlkach a školách sa tak respiračné infekcie miešajú.

Podľa Chrenka je počas chrípkovej sezóny dôležité najmä očkovanie. Taktiež zdôraznil zaužívané recepty na ochranu pred ochoreniami. Sú nimi napríklad pestrá strava, dostatok pohybu, mierne otužovanie, pravidelné vetranie miestností alebo dostatočný prísun vitamínov.

Ak sa cítite chorí, zostante doma. Aj vďaka tomu sa nebude vírus ďalej šíriť vo vašom okolí. V opačnom prípade je potrebné prekryť horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom. Rovnako piť dostatok teplých tekutín a využiť aj výživové doplnky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu