Taktová doprava v Prešovskom kraji prilákala cestujúcich, zvýšil sa aj záujem o zľavnené cestovné


Foto: Taktová doprava v Prešovskom kraji prilákala cestujúcich, zvýšil sa aj záujem o zľavnené cestovné Foto: Facebook/IDS Východ

Regionálne autobusy Prešovského a Košického samosprávneho kraja prepravili v roku 2023 takmer 36 miliónov cestujúcich. Nárast cestujúcich ovplyvnil aj integrovaný taktový cestovný poriadok, ktorý zvýšil počet cestujúcich v priemere o 5 percent. Naopak, na linkách bez systémových zmien, došlo k poklesu o 4 percentá. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie Úradu Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.  

Taktový systém dopravnej obsluhy je založený na pravidelných intervaloch odchodov autobusov zo zastávok – zväčša každých 30, 60 alebo 120 minút. Zavedený bol najmä na linkách v podtatranskom regióne v okolí Popradu, Kežmarku a Levoče. Väčší počet cestujúcich zaznamenali na linke Lendak – Kežmarok – Tatranská Lomnica – Starý Smokovec, kde vzrástol o 38,2 percent.   

„Zvýšený počet prepravených osôb vo verejnej doprave na vybraných linkách dokazuje, že cestujúci ocenili prehľadnosť nového systému dopravnej obsluhy. Pri autobusových spojoch, kde došlo k takýmto systémovým úpravám cestovných poriadkov, sme zaznamenali aj skoro 40-percentný nárast počtu cestujúcich. Je to obrovský rozdiel oproti linkám, kde zmeny zatiaľ nenastali,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský s tým, že pripravujú systémové zmeny aj pre ďalšie autobusové linky. 

Rekordný nárast v predaji cestovného pre tehotné ženy a rodiny s deťmi 

Na východe sa zvýšil záujem aj o zvýhodnené cestovné pre tehotné ženy a tiež pre rodiny s deťmi počas víkendov. Osobitné cestovné využilo 11 618 tehotných žien, čo predstavuje 131-percentný nárast oproti minulému roku. Víkendové cestovné pre rodiny s deťmi za jedno euro na osobu využilo 26 081 cestujúcich. Ich počet sa tak zvýšil v porovnaní s rokom 2022 o 107 percent. 

„Rekordný nárast sme vlani zaznamenali v prípade využívania osobitného cestovného pre tehotné ženy a víkendového cestovného pre rodiny s deťmi. Autobusovú dopravu využívali aj staršie vekové skupiny. Výborne sa ujalo zavedenie zľavneného cestovného pre seniorov od 63 rokov, ktoré sme iniciovali vo februári minulého roka. Využilo ho 2 418 052 cestujúcich,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu