Zomrel prešovský architekt Marián Pitka. Bol autorom mnohých významných stavieb


Foto: Zomrel prešovský architekt Marián Pitka. Bol autorom mnohých významných stavieb Foto: funus.sk

V stredu 24. januára zomrel vo veku 61 rokov Marián Pitka. V začiatkoch svojej architektonickej praxe spolu s architektmi Albertom Rybarčákom a Mariánom Troligom získal hlavnú cenu na medzinárodnej súťaži za návrh divadla Playhouse v Amsterdame.  Krátko na to aj čestné uznanie v súťaži za dostavbu bývalej klenotníckej štvrte v Birminghame. O jeho úmrtí informoval denník SME.

V spolupráci s Karolom Gregorom vznikli zásadné realizácie Mariána Pitku, ako pobočka Národnej banky v Košiciach a v Poprade.  Budova Národnej banky Slovenska v Košiciach bola v čase svojho otvorenia vyhlásená za Stavbu roka 1996. 

Architekt Marián Pitka je spojený aj s ďalšou zásadnou stavbou.  K jeho posledným realizáciám v spolupráci s architektom Pavlom Gregorom patrí rekonštrukcia Krajskej galérie v Prešove. Marián Pitka je tiež autorom mnohých jedinečných rodinných domov a autorských interiérov.

Svoje skúsenosti odovzdával ďalej, pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. Marián Pitka bol neodmysliteľnou súčasťou prešovského kultúrneho a spoločenského života. Ako dodáva denník SME, bol otcom dvoch úspešných dcér, lekárky Romany a environmentalistky Zuzany.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu