Na urgentnom príjme v Poprade riešia aj kuriozity: Chlapec prehltol dve eurá, seniorka zasa ruženec


Foto: Na urgentnom príjme v Poprade riešia aj kuriozity: Chlapec prehltol dve eurá, seniorka zasa ruženec Foto: Nemocnica Poprad

Na urgentnom príjme v Poprade pribudlo za desať rokov o 60 percent pacientov viac. Za rok 2023 na urgentnom príjme na všetkých ambulanciách ošetrili viac ako 43-tisíc pacientov. Najvyťaženejším pracoviskom je chirurgická ambulancia, kam poslali až 19 300 prípadov.

Lekári na urgentnom príjme najčastejšie riešia úrazy hlavy, dolných a horných končatín, bolesti brucha, bolesti na hrudi a vysoký krvný tlak. Hoci sú zdravotníci pripravení takmer na všetko, niektoré prípady ich občas prekvapia„Vlani sme mali prípad muža, ktorého kopol pri práci dobytok a následne padol pod stroj, ktorý mu amputoval ruku. Priviezla ho letecká záchranná služba,“ hovorí Katarína Poradová, vrchná sestra urgentného príjmu.

Medzi netradičné patrí aj prípad 10-ročného chlapca, ktorý prehltol dvojeurovú mincu či 80-ročná seniorka, ktorá prehltla ruženec. Kurióznym, ale závažným bol prípad mladého muža, ktorého opakovane bodol kamarát po hádke a bitke do brucha. Po príchode do nemocnice tvrdil, že spadol, ale jeho zranenie bolo tak závažné, že časť črevných kľučiek mal mimo stenu brucha. Nemocnica Poprad o tom informuje na webovej stránke.

Prácu na urgentnom príjme v nemocnici komplikujú pacienti, ktorí tam vôbec nepatria. „Na urgentný príjem nepatria choroby ako chrípka, teploty, úraz starší ako tri dni, urgentný príjem neslúži na predpis liekov a podávanie liekov. Urgentný príjem rieši akútne a život ohrozujúce stavy a tí najťažší pacienti majú vždy prednosť,“ objasňuje Katarína Poradová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu