OZ Malíček reaguje na ministerku Dolinkovú s predčasniatkom v náručí


Foto: OZ Malíček reaguje na ministerku Dolinkovú s predčasniatkom v náručí Foto: Facebook/Malíček, podporujeme rodiny s predčasne narodenými deťmi

Pred pár dňami schytala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková kritiku za fotografiu z Nemocnice Poprad s predčasne narodeným bábätkom, na ktorej má svoje oblečenie, na rukách má šperky a nemá žiadne ochranné zdravotnícke prvky. Po vlne kritiky fotografiu vymazala a v ďalšom vyjadrení uviedla, že všetko bolo v súlade s predpismi.

K situácii sa vyjadrilo Občianske združenie Malíček, ktoré podporuje predčasniatka a ich rodiny, podľa ktorého aj keď pri zhotovení a zverejnení fotografie určite nebol zámer poškodiť dieťatku, personálu či ministerke Dolinkovej, stalo sa tak v každom smere. Malíček dlhodobo podporuje rodičov prečasniatok a v nemocniciach i celospoločensky sa snaží presadzovať, že rodič je pre bábätko súčasťou tej najlepšej starostlivosti.

„OZ Malíček je pevnou súčasťou celosvetovej kampane #ZeroSeparation (#BezOdlúčenia), ktorej cieľom je vytvárať podmienky a podporovať čo najskorší možný kontakt rodiča s jeho dieťaťom, umožniť ho v čo najväčšej miere a kontaktom #KožaNaKožu zmierňovať následky predčasného pôrodu u novorodenca i rodiča,“ informuje PR manažérka združenia Veronika Kmetóny Gazdová. 

Prieskum „Viac ako dotyk – klokankujeme v nemocnici“

V tejto súvislosti boli na jesennom zasadnutí Odbornej rade prezentované aj výsledky prieskumu „Viac ako dotyk – klokankujeme v nemocnici“, ktorého cieľom bolo identifikovať možnosti a ďalšie výzvy kontaktu koža na kožu v slovenských nemocniciach. To následne pomohlo aj špecifikovať priestor pomoci a podpory, kde vie byť OZ Malíček prínosné.


„Závery mali viaceré prieniky a smerujú k vzájomnej dôvere, rešpektu a spolupráci pomysleného trojuholníka, ktorého časťami sú zdravotníci, rodičia hospitalizovaných detí a OZ Malíček a v ktorého centre pozornosti je hospitalizované dieťa. Základným pilierom tejto spolupráce je ľudský faktor. Tam, kde oddelenia narážajú na materiálne, finančné či priestorové bariéry, ktoré sú niekedy najväčšou prekážkou, sa vie zapracovať na tom, čo máme, a to ľudskom potenciáli v podobe empatie, odbornosti a v oblasti komunikácie. To všetko smerované k podpore kontaktu rodiča a jeho dieťaťa, k jeho realizovaniu čo najskôr, ako je to možné a k predĺženiu jeho času,“ dodáva Veronika Kmetóny Gazdová.

Téma predčasniatok bol vyzdvihnutá

PR manažérka na záver dodáva, že okrem priestoru na rôzne typy názorov a výrokov bola spoločnosťou a médiami téma kontaktu rodiča a predčasniatka vyzdvihnutá do pozornosti, a preto veľmi radi v OZ Malíček podajú pomocnú ruku spolupráce rezortu zdravotníctva v presadení zintenzívnenia kontaktu rodiča a jeho predčasne narodeného dieťaťa v nemocnici.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu