Starosta Jarovníc jazdí na aute za takmer 50-tisíc eur. Za obecné peniaze má aj luxusný nábytok v kancelárii


Foto: Starosta Jarovníc jazdí na aute za takmer 50-tisíc eur. Za obecné peniaze má aj luxusný nábytok v kancelárii Foto: Facebook/Obec Jarovnice

V Jarovniciach, obci s najväčšou rómskou komunitou na Slovensku, v roku 2023 kúpili nábytok za tisícky eur do kancelárie starostu Floriána Giňu a taktiež nové auto za takmer 50-tisíc eur. Vyplýva to zo zmlúv, ktoré uverejnila obec na internetovej stránke. Na prípad upozornila Lenka Haniková z denníka SME.

Za nábytok do kancelárie starostu a vinylovú plávajúcu podlahu zaplatila obec takmer 28-tisíc. Dodala ho rovnaká firma, ktorá robila v auguste 2023 aj kuchynku v novostavbe materskej školy. Kuchynka obec vyšla na takmer 16,5-tisíc eur. 

Pri dizajnovaní kancelárie dbali na to, aby reprezentovala obec

Podľa obce v roku 2023 premiestnili sobášnu sieň z budovy obecného úradu do budovy susediaceho kaštieľa a po rekonštrukcii bola do uvoľnenej miestnosti presťahovaná kancelária starostu. Kancelária bola údajne zariadená aj s novým nábytkom.

Argumentujú aj tým, že v kancelárii starostu sa konajú všetky najdôležitejšie stretnutia a rokovania, a teda aj preto pri jej dizajnovaní dbali na to, aby dôstojne reprezentovala obec.  „Nábytok do kancelárie bol vyrobený na mieru a z kvalitných materiálov, aby mohol dlhé roky slúžiť aj nasledujúcim predstaviteľom obce,“ uvádza obec pre denník SME.


Auto za takmer 50-tisíc

Okrem luxusného nábytku kúpila obec aj nové auto, Škodu Superb Laurin & Klement, ktorého základná kúpna cena vrátane DPH bola 48 731 eur. Denník SME upozorňuje, že starosta Jarovníc v súčasnosti jazdí na aute v podobných cenách, v akých sa pohybujú služobné autá primátora Prešova či predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Florián Giňa využíva auto aj na súkromné účely, jazdí ním do Prešova, v ktorom kúpil minulý rok v septembri veľký rodinný dom. Obec sa vyjadrila, že v zmysle internej smernice obce môže starosta využívať služobné vozidlo aj na súkromné účely.

Plat na úrovni najvyšších predstaviteľov štátu

Starosta Jarovníc má nielen auto, ale aj plat na úrovni najvyšších predstaviteľov štátu. Starosta Giňa je vo funkcii štvrté volebné obdobie a dostáva plat 5 050 eur mesačne, informuje denník SME, ktorý dodáva, že obec sa musela zadĺžiť a poslanci schválili v októbri minulého roka prijatie úveru vo výške jeden milión eur. Z miliónového úveru obci nakoniec schválili 800-tisíc eur. Okrem toho majú problém aj niektorí obyvatelia obce, ktorí nežijú v najlepších životných podmienkach.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu