Z Prešovského kraja pochádza len jeden kandidát na post prezidenta


Foto: Z Prešovského kraja pochádza len jeden kandidát na post prezidenta
Galéria: 10 fotiek
Foto: Instagram/Peter Pellegrini, Ivan Korčok

Tohtoročné prezidentské voľby sa budú konať v sobotu 23. marca. Ide o šiestu priamu voľbu prezidenta a prípadné druhé kolo sa uskutoční 6. apríla. Voliť môže každý občan Slovenskej republiky, ktorý v deň volieb dovŕši osemnásť rokov. Odovzdať svoj hlas poštou tentokrát nie je možné, dá sa voliť len z územia Slovenska.

Zoznam kandidátov na post prezidenta je už úplný a tvorí ho jedenásť kandidátov. My sme sa pozreli na to, ktorý kraj Slovenska priniesol do volieb najviac kandidátov. Prešovský kraj napokon skončil s jediným adeptom.


Andrej Danko

Politik, predseda Národnej rady Slovenskej republika a predseda Slovenskej národnej strany. Narodil sa v Revúcej v roku 1974, vyštudoval právo na Univerzite Komenského v Bratislave. V politike je aktívny už od roku 1997.

Patrik Dubovský

Historik, člen strany Za ľudí, vedecký pracovník Ústavu pamäti národa. Narodil sa v roku 1965 v Bratislave a vyštudoval archívnictvo na Univerzite Komenského. Pracoval aj ako odborný archivár na ministerstve kultúry. V Ústave pamäti národa pôsobí od roku 2004.

Krisztián Forró

Predseda mimoparlamentnej strany Szövetség – Aliancia. Narodil sa v roku 1976 vo Veľkej Mači. Absolvoval Edutus College v Tatabányi. Je tiež aktivista obhajujúci práva maďarskej komunity.

Štefan Harabin

Právnik, bývalý sudca, bývalý predseda Najvyššieho súdu Slovenska, bývalý podpredseda vlády a tiež bývalý minister spravodlivosti počas prvej vlády Roberta Fica. Narodil sa v roku 1957 v Ľubici a na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach vyštudoval právo. V roku 2019 neúspešne kandidoval v prezidentský voľbách.

Ivan Korčok

Bývalý minister zahraničných vecí vo vláde Igora Matoviča a Eduarda Hegera, bývalý veľvyslanec v Spojených štátoch amerických a diplomat. Narodil sa v Banskej Bystrici v roku 1964. Svoju kandidatúru oznámil až po tom, čo sa Zuzana Čaputová vyjadrila, že kandidovať nebude.


Marian Kotleba

Predseda mimoparlamentnej strany Ľudová strana naše Slovensko, bývalý učiteľ informatiky. Narodil sa v roku 1977 v Banskej Bystrici. Je absolventom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Mateja Bela a Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela. V roku 2019 takisto kandidoval v prezidentských voľbách. V roku 2020 bol odsúdený za trestný čin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Ján Kubiš

Bývalý minister zahraničných vecí vo vláde Roberta Fica, bývalý diplomat. Narodil sa v Bratislave v roku 1952. Absolvoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov. Pôsobil ako veľvyslanec a stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN.

Igor Matovič

Bývalý premiér, podpredseda vlády, bývalý premiér aj minister financií a predseda hnutia Slovensko sa narodil v roku 1973 v Trnave. Na Univerzite Komenského vyštudoval odbor Finančný manažment. Pred tým ako v roku 2010 vstúpil do politiky sa venoval podnikateľskej činnosti. 

Milan Náhlik 

Bývalý príslušník Policajného zboru sa narodil v Bratislave v roku 1976. V parlamentných voľbách v roku 2020 kandidoval za stranu Hlas-SD. 

Peter Pellegrini

Predseda strany Hlas-SD a predseda parlamentu sa narodil v roku 1975 v Banskej Bystrici. Študoval odbor financie, bankovníctvo a investovanie na Univerzite Mateja Bela. Neskôr absolvoval Technickú univerzitu v Košiciach. Poslancom Národnej rady je od roku 2006. Po demisii Roberta Fica sa v roku 2018 stal premiérom.

Róbert Švec 

Politik a predseda strany Slovenské hnutie obrody sa narodil v roku 1976 v Nitre. Študoval politológiu na Trnavskej univerzite. V roku 2019 kandidoval v prezidentských voľbách ako nezávislý kandidát.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu