Dnes je Svetový deň boja proti rakovine, v prešovskej nemocnici vlani diagnostikovali takmer tisíc prípadov


Foto: Dnes je Svetový deň boja proti rakovine, v prešovskej nemocnici vlani diagnostikovali takmer tisíc prípadov Foto: ilustračné/pixabay.com

Onkologické ochorenia sú dlhodobo druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v minulom roku diagnostikovali takmer tisíc nových onkologických prípadov.

Informovala o tom nemocnica na oficiálnej internetovej stránke v súvislosti so Svetovým dňom boja proti rakovine, ktorý si každoročne pripomíname 4. februára.  

„Dominujú prípady rakoviny kože, hrubého čreva, konečníka, prsníka, prostaty a pľúc. U mužov prevažujú zhubné ochorenia prostaty, kolorekta a pľúc, u žien dominujú zhubné ochorenia prsníka,“ priblížila MUDr. Jaroslava Lešková, PhD., primárka oddelenia klinickej onkológie FNsP J. A. Reimana Prešov.  

Ako uviedla nemocnica, počet nových prípadov má aj na Slovensku stúpajúci trend. Medicína ponúka možnosti liečby rakoviny, závisí to však od štádia, v ktorom sa ochorenie u pacienta diagnostikuje.


,,Preventívne prehliadky zvýšili záchyt včasných štádií onkologických ochorení, aj keď stále pretrváva vysoké percento pacientov, ktorí prichádzajú v pokročilom štádiu onkologického ochorenia,” doplnila MUDr. Jaroslava Lešková, PhD.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu