Návrh o zrušení platného zákazu hazardu v Prešove opäť neprešiel


Foto: Návrh o zrušení platného zákazu hazardu v Prešove opäť neprešiel Foto: pixabay.com

V stredu 7. februára sa konalo zasadnutie Mestskej rady v Prešove. Prvým bodom programu bol Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a prevádzkovanie hazardných hier v kasínach na území mesta Prešov. Opätovná snaha o zrušenie zákazu hazardu nevyšla, návrh na zasadnutí neprešiel. 

„Na pokyn vedenia mesta Prešov finančná komisia v januári expresne rýchlo odobrila žiadosť lobistov o zrušenie platného zákazu hazardu. Teraz je prvým bodom programu rokovania Mestskej rady, ktorá pritom požiadavku zástancov hazardu len nedávno zmietla zo stola. Pán primátor, Prešovčania hazard nechcú,“ uviedla bývalá primátorka mesta Prešov a poslankyňa NR SR Andrea Turčanová.

V novembri 2023 sa osem z desiatich členov Mestskej rady postavilo za tisíce Prešovčanov, ktorí v meste nechcú herne a kasína. Tému obnovy hazardu otvoril v októbri minulého roka Rudolf Dupkala s návrhom VZN o znovuzavedení hazardu. Cieľom návrhu bola regulácia hazardu na území Prešova tak, aby nedošlo k plošnému zákazu hazardu v meste.

Podľa jeho návrhu by mesto malo mať pod prísnou kontrolou prevádzky hazardných hier. Tak by si zabezpečilo príjem z prevádzok a zabránilo vzniku čierneho trhu s nelegálnymi herňami, kasínami a kvízomatmi. Uvádza to Prešovský Štandard. 


Rudolf Dupkala tento návrh nakoniec po kritike v októbri z programu rokovania Mestského zastupiteľstva stiahol. Petíciu požadujúcu zákaz prevádzkovania hazardných hier na území Prešova podpísalo v roku 2021 vyše 17-tisíc obyvateľov, v októbri 2023 podpísalo ďalšiu petíciu viac ako 6-tisíc obyvateľov.

V Prešove v súčasnosti platí všeobecne záväzné nariadenie ustanovujúce zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta. Mestské zastupiteľstvo v Prešove ho prijalo  27. januára 2021 a vyhovelo tak spomínanej petícii občanov. Licencie prevádzkovateľom prestali byť vydávané či obnovované a posledná prevádzka v meste má byť zatvorená 27. augusta 2024.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu