Kto hlasoval za novelu Trestného zákona? Z Prešovského kraja ju podporili títo poslanci


Foto: Kto hlasoval za novelu Trestného zákona? Z Prešovského kraja ju podporili títo poslanci

Vládni poslanci vo štvrtok večer, 8. februára schválili novelu Trestného zákona. Podporili ju 78 hlasmi, opozícia protestne vytiahla karty z hlasovacieho zariadenia a neprezentovala sa. Úrad špeciálnej prokuratúry sa tak definitívne zruší. Zvrátiť to môže len Ústavný súd. Novela tiež zmierňuje výšky trestov za korupciu, skracuje premlčacie doby, dokonca aj pri sexuálnom zneužívaní z pôvodných 20 na 10 rokov. Opozícia si prvotne myslela, že úpravy pri trestnom čine znásilnenia sú omyl. To však vyvrátil vládny poslanec za Smer-SD Richard Glück

„Pozrite sa, čo sa deje v Amerike. Po 18 rokoch si nejaká žena spomenie, že bola niekým znásilnená a na základe tvrdenia sa začne vydieranie a mediálny lynč. Snáď mi nechcete tvrdiť, že 10 rokov na oznámenie znásilnenia je málo. Táto zmena motivuje ženy, aby boli tieto činy nahlásené,“ povedal v pléne. O dianí v Národnej rade sme informovali vo štvrtok večer.

Kto podporil novelu?

Vládny návrh zákona podporilo celkovo deväť poslancov z Prešovského kraja. Ide o poslancov strany SMER-SD a HLAS-SD. Pripravili sme pre vás prehľad, kto sú poslanci, ktorí podporili novelu Trestného zákona, ktorá pri sexuálnom zneužívaní skracuje premlčacie doby o polovicu?

Peter Šuca, SMER-SD


Peter Šuca je predsedom Krajskej rady strany SMER-SD v Prešovskom kraji. Pochádza z Novej Lesnej, má 55 rokov. Študoval na UPJŠ v Prešove. Učil na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade a taktiež je bývalým členom Podtatranského osvetového strediska. Poslancom NR SR je od roku 2010.

Michal Lukša, SMER-SD


Michal Lukša má 61 rokov a je okresným predsedom strany SMER-SD v Snine, odkiaľ aj pochádza. Študoval na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Prešove a na Filozofickej fakulte UPJŠ Prešov. Bol podnikateľom v oblasti stavebníctva a obchodu, neskôr bol poslancom NR SR a aj asistentom poslanca NR SR.

Stanislav Kubánek, SMER - SD

aktuality.sk

Má 72 rokov, vyštudoval Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Prešove. Počas 11-tich rokov pôsobil vo funkcii zástupca riaditeľa Študentského domova Univerzity P. J. Šafárika, Košice v Košiciach. Pôsobil ako člen vo Výbore NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport. Desať rokov pôsobil aj ako zástupca riaditeľa Študentského domova Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR za SMER-SD. V predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 bol zvolený za poslanca NR SR. 

Marián Saloň, SMER-SD


Má 46 rokov a pochádza zo Starej Ľubovne. Po voľbách v roku 2010 sa stal poslancom NR SR za SMER-SD. V predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 bol zvolený za poslanca NR SR. Následne sa poslaneckého mandátu vzdal, keďže sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva vnútra SR.

Jana Vaľová, SMER-SD

Facebook/Jana Vaľová

Jana Vaľová má 58 rokov a pochádza z Humenného, kde je aj okresnou predsedníčkou strany SMER-SD. Študovala na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce na Trnavskej univerzite. Do politiky vstúpila v roku 2000 ako členka a okresná predsedníčka strany SMER-SD. Bola poslankyňou PSK, poslankyňou Mestského zastupiteľstva v Humennom a aj primátorkou mesta Humenné. Od roku 2006 je poslankyňou NR SR. 


Alena Nováková, HLAS-SD

Facebook/Alena Nováková

Alena Nováková má 45 rokov a pochádza z obce Hrabovčík v okrese Svidník. Je okresnou predsedkyňou strany HLAS-SD v okrese Svidník.

Richard Eliáš, HLAS-SD

Facebook/Rišo Eliáš

Richard Eliáš má 36 rokov a pochádza z Prešova. Je krajský predsedom pre stranu HLAS-SD v Prešovskom kraji. 

Samuel Migaľ, HLAS-SD

Facebook/Samuel Migaľ

Samuel Migaľ má 41 rokov a pochádza z obce Čaklov v okrese Vranov nad Topľou. Bol dlhoročným redaktorom TV JOJ, v máji 2023 vstúpil do HLASu-SD.

Ján Ferenčák, HLAS-SD

Facebook/Ján Ferenčák

Ján Ferenčák má 49 rokov a je primátorom mesta Kežmarok. Od roku 2020 bol poslancom NR SR za stranu SMER-SD. Neskôr zo SMERu-SD odišiel a vstúpil do HLASu-SD.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu