Kontrolórka preverí nákup luxusného auta a drahého nábytku v Jarovniciach


Foto: Kontrolórka preverí nákup luxusného auta a drahého nábytku v Jarovniciach Foto: Facebook/Obec Jarovnice

Začiatkom februára sme informovali o tom, že v Jarovniciach v roku 2023 nakúpili nábytok do kancelárie starostu za takmer 28-tisíc eur a auto za takmer 50-tisíc eur. Ako informuje organizácia Transparency International Slovensko, nejde o ojedinelý prípad, kedy si starosta dopral luxus z verejných peňazí. 

„Každá obec je zo zákona povinná používať peniaze z verejných zdrojov hospodárne, efektívne a účelne. Dohliadať by na to mal kontrolór, ktorého si volia miestni poslanci,“ uvádza organizácia s tým, že k prípadu v Jarovniciach kontaktovali kontrolórku Evu Harsághy.

Kontrolórka uviedla, že na základe informácií bude vykonaná kontrola predmetných nákupov. „Až po nej zaujmem stanovisko,“ dodala Eva Harsághy, ktorá tiež podotkla, že sa podnetu bude venovať v zmysle svojho úväzku a platnej legislatívy. Naznačila tak na ďalší častý problém samosprávy.


Problémom sú aj ich nízke úväzky a nedostatok času na riadnu kontrolu chodu obcí a ich organizáci. „V Jarovniciach, ktoré majú viac ako 6-tisíc obyvateľov, sa s kontrolórkou v roku 2020 dohodli na 30-percentnom úväzku. Harsághy pritom ako kontrolórka figuruje na weboch najmenej ďalších ôsmich obcí a pôsobí aj ako konateľka menšej firmy,“ upozorňuje Transparency International Slovensko.

Organizácia v príspevku na sociálnej sieti dodáva, že zamestnávanie kontrolórov iba na čiastočný úväzok je na Slovensku bežné, keďže malé obce si ho samé na plný úväzok nedokážu zaplatiť. Najvyšší kontrolný úrad však upozorňuje, že takýto model môže negatívne vplývať na dôsledné a konzistentné vykonávanie funkcie kontrolného orgánu. Ak si kontrolór neplní povinnosti dostatočne, môže tiež jednoduchšie prísť k zneužitiu moci starostom, prípadne zastupiteľstvom či inou organizáciou obce.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu