Popradská nemocnica dokončuje prípravy na rekonštrukciu, tri ambulancie ešte čaká sťahovanie


Foto: Popradská nemocnica dokončuje prípravy na rekonštrukciu, tri ambulancie ešte čaká sťahovanie Foto: Facebook/Nemocnica Poprad

Prípravné práce na komplexnú obnovu a prestavbu Nemocnice Poprad sa blížia ku koncu. Rekonštrukciou prejde celá lôžková časť, ktorá sa rozkladá na 10 poschodiach a zhŕňa 349 lôžok. Pribudne aj 19 nových lôžok. Ako informovala nemocnica, rekonštrukčné práce chce realizovať za plného chodu a s čo najmenším vplyvom na pacientov a návštevníkov.  

„Izby sú navrhnuté tak, aby na každom podlaží bolo priemerne 25 – 30 lôžok. Izby budú delené na izby štandardné a izby vyššieho štandardu. Štandardná lôžková bude vybavená 1 – 2 typizovanými lôžkami a vybavená samostatným hygienickým jadrom prístupným z izby. Jadro bude vybavené WC, umývadlom a sprchou,“ priblížila nemocnica.  

Súčasťou nadštandardnej izby bude maximálne jedno typizované lôžko. Z izby bude prístup do samostatného hygienického jadra s toaletou, umývadlom a sprchou, navrhnutým len pre danú izbu.

Zrekonštruujú aj polikliniku a obnovia centrálnu plynovú kotolňu, ako aj vonkajšie a vnútorné rozvody. Súčasťou prác bude tiež zateplenie nemocnice. Neskôr sa zamerajú na najmodernejšiu medicínsku techniku a celkovú bezpečnosť nemocnice.  

„Megainvestícia za vyše 42 miliónov eur z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti za tri roky zmení nemocnicu na jedno z najmodernejších zdravotníckych zariadení s úrovňou tretieho tisícročia,“ uviedla nemocnica. 


Do konca februára premiestnia interné oddelenie a tri ambulancie

Nemocnica prijala niekoľko organizačných zmien, ktoré rozdelila do štyroch etáp. Prvé dve má už nemocnica za sebou, počas nich boli presťahované lôžková časť otorinolaryngologického oddelenia na siedme poschodie a interná ambulancia a gastro ambulancia do polikliniky na prvom poschodí.

Zároveň premiestnili šesť izieb urologického oddelenia na piate poschodie, ďalej šesť izieb ortopédie a šesť lôžok jednodňovej zdravotnej starostlivosti ortopédie na šieste poschodie. Premiestnené boli aj neurofyziologická a elektromyografická ambulancia, a to na piate poschodie. 

V rámci tretej etapy bude do soboty 24. februára presťahované interné oddelenie s lôžkami a lekármi vrátane primariátu na siedme poschodie nemocnice. V poslednej fáze prípravných prác sa do konca februára presťahujú príjmová detská ambulancia na ôsme poschodie výškovej budovy, ambulancia úrazovej chirurgie na šieste poschodie komplementu a kardiologická ambulancia na prvé poschodie poliklinickej časti.

,,Nemocnica o svojej historickej najrozsiahlejšej rekonštrukcii informovala aj okolité zdravotníckej nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Levoči, Kežmarku, Liptovskom Mikuláši, Starej Ľubovni, ako aj Krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej starostlivosti. Operatívu budeme obmedzovať len v minimálnej miere,“ doplnila medicínska riaditeľka s tým, že prosí verejnosť o pochopenie, trpezlivosť a ohľaduplnosť. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu