Regionálny prieskum: Koho by sme volili v prezidentských voľbách, ak by sa konali tento víkend?


Foto: Regionálny prieskum: Koho by sme volili v prezidentských voľbách, ak by sa konali tento víkend? Foto: Facebook/Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Ak by sa prezidentské voľby konali tento víkend, vyhral by ich Peter Pellegrini. Líder Hlasu-SD by získal 39,0 %. Tesne za ním by skončil Ivan Korčok s 37,2 %. K urnám by prišlo 81,8 % opýtaných, 10,2 % nevie, 6,5 %  deklarovalo, že by voliť nešli a 1,5 % opýtaných na otázku odmietlo odpovedať. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane.

Z prieskumu tiež vyplýva, medzi ktorými skupinami obyvateľstva majú kandidáti najväčšie šance. Líder prieskumu Peter Pellegrini najviac zabodoval u obyvateľov nad 50 rokov, ktorí majú základné vzdelanie a pochádzajú z Nitrianskeho, Trenčianskeho, Banskobystrického a Prešovského kraja. Naopak, Ivan Korčok má najväčšie šance u ľudí mladších ako 49 rokov, ktorí majú stredoškolské a vysokoškolské vzdelanie a pochádzajú z Bratislavského, Trnavského alebo Žilinského kraja.

Zaujímavé výsledky dosiahol Igor Matovič. Volili by ho najviac ľudia v dvoch vekových skupinách, 18 až 33 rokov a 50 až 65 rokov. Hoci je Matovič známy Trnavčan, vo svojom kraji by až tak nebodoval. V najväčšej miere oslovil voličov Prešovského a Košického kraja so základným vzdelaním. 


Diplomat Ján Kubiš zas zaujal voličov Banskobystrického kraja a maďarskej národnosti. Podobne je na tom aj líder Aliancie Krisztián Forró, ktorý by tam tiež zožal úspech, ale u žien vo vekovej kategórii 50 až 65 rokov.

Prvé kolo - u ktorých voličov bodujú najviac?

  • Peter Pellegrini - nad 50 rokov, základné vzdelanie, Nitriansky, Trenčiansky, Banskobystrický, Prešovský kraj,
  • Ivan Korčok - pod 49 rokov, stredoškolské a vysokoškolské vzdelanie, Bratislavský, Trnavský, Žilinský kraj,
  • Štefan Harabin - muži 34-65 rokov, stredoškolské vzdelanie, Žilinský, Trenčiansky, Košický, Prešovský kraj,
  • Igor Matovič - 18-33 a 50-65 rokov, základné vzdelanie, Prešovský, Košický kraj,
  • Ján Kubiš - nad 66 rokov, Banskobystrický kraj, maďarská národnosť,
  • Krisztián Forró - ženy 50-65 rokov, Trnavský, Nitriansky, Banskobystrický kraj, maďarská národnosť,
  • Andrej Danko - 50-65 rokov, Trenčiansky kraj,
  • Patrik Dubovský -  ženy 18-33 rokov, Nitriansky a Košický kraj,
  • Marián Kotleba - muži, stredoškolské s maturitou, Košický kraj,
  • Milan Náhlik - Žilinský kraj.

Druhé kolo

Ak by do druhého kola volieb postúpili Peter Pellegrini a Ivan Korčok, 85,1 % opýtaných by išlo voliť. Na druhej strane, 7,5 % by voliť určite nešlo, 5,7 % nevie odpovedať a 1,7 % odpovedať odmietlo. Z prieskumu vyplýva, že ak vy sa druhé kolo volieb konalo tento víkend, vyhral by ho líder Hlasu-SD Peter Pellegrini s 53,7 % hlasov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu