Pri obci Ubľa zrazil neznámy vodič chráneného rysa. Po nehode ušiel


Foto: Pri obci Ubľa zrazil neznámy vodič chráneného rysa. Po nehode ušiel Foto: Pexels

Pri obci Ubľa si vodič autobusu všimol mŕtveho rysa ostrovida. Ako informovali noviny.sk, na miesto dorazili okrem policajtov aj zamestnanci Národného parku Poloniny. Zistili, že rysa niekto zrazil a po nehode ušiel.

„Je to taká nešťastná náhoda, že vybehol práve v momente, keď okolo prechádzalo auto,“ uviedol pre portál Jozef Blaško zo Správy Národného parku Poloniny. Rys bol v čase vyšetrovania mŕtvy 8 až 12 hodín.

Vodič, ktorý ho zrazil, udalosť podľa ochranárov nikde nenahlásil. Navyše z miesta stretu so zvieraťom ušiel. Rys ostrovid je najväčšou voľne žijúcou mačkovitou šelmou v Európe a ide o chráneného živočícha. U nás ich žije približne tristo. Jeho populáciu negatívne ovplyvňuje pytliactvo a podobné zrážky na cestách či železniciach.


„Rysa nie je bežné vidieť. Niekomu sa to nepodarí za celý život, pretože je to veľmi plaché a tajomné zviera,“ dodal pre noviny.sk Blaško. Mŕtve zviera si prevzalo poľovné združenie. Ak na ceste zrazíte lesnú zver, máte povinnosť kontaktovať políciu. V takýchto prípadoch pokutu nedostanete, zrážka sa považuje za škodovú udalosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu