Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum bolo 16 kilometrov od Humenného


Foto: Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum bolo 16 kilometrov od Humenného Foto: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.

Východ Slovenska zasiahlo vo štvrtok 22. februára zemetrasenie. Potvrdil to vedúci oddelenia seizmológie Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay s tým, že aktuálne zisťujú viac informácií.

Podľa neho je možné, že išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia. Otrasy pocítili v okolí Holčíkoviec v okrese Vranov nad Topľou. Uvádza to portál aktuality.sk. Došlo k zemetraseniu s magnitúdom 2,7. Epicentrum bolo medzi obcami Jankovce a Nižná Sitnica.

Ako informujú obyvatelia na sociálnej sieti, otrasy cítili v obci Holčíkovce, Rafajovce, Nižná Sitnica a taktiež v obci Ďapalovce. Informovali o tom na sociálnej sieti okolo 14:00 hod. „Áno, ja som v Novej Kelči a tu sa triasla celá bytovka,“ uvádza používateľka Natália. 


„Vo štvrtok 22. februára o 13:55 hodine bolo v Ďapalovciach ďalšie zemetrasenie so silou (podľa seizmologickej stanice umiestnenej v dome smútku) cca 3 stupne RS. Sprevádzané bolo silným výbuchom, po ktorom sa všetko v domoch triaslo. Podľa oficiálnych zdrojov bolo epicentrum cca 5 kilometrov južne od prvého zemetrasenia, tentokrát nad obcami Rafajovce a Holčíkovce,“ uviedol v príspevku na sociálnej sieti novinár Ladislav Krivda.

K situácii sa vyjadril aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. „Východ Slovenska opäť zasiahlo zemetrasenie. Síce slabšie ako to v minulom roku, ale ľudia sú vystrašení. Aktivizovali sme úrady práce v Humennom, Vranove nad Topľou a Stropkove, ktoré už komunikujú so starostami postihnutých obcí. Sme pripravení poskytnúť pomoc, vrátane psychologickej.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu