Štrnásťročný Prešovčan kúpil v nákupnom centre legálnu drogu. Policajti ho matke priniesli v putách


Foto: Štrnásťročný Prešovčan kúpil v nákupnom centre legálnu drogu. Policajti ho matke priniesli v putách Foto: tvnoviny.sk

Štrnásťročný Prešovčan skončil v putách po tom, čo ho učiteľ v škole nachytal s drogou HHC, ktorá je na Slovensku legálna. Na Slovensku sa rozšírila veľmi rýchlo aj pre jej dostupnosť, kúpiť sa totiž dá aj v automatoch, ktoré sú umiestnené v nákupných centrách bez toho, aby niekto kontroloval vek kupujúceho. Táto legálna droga má byť náhradou marihuany.

Problémom však je, že ide o novú polosyntetickú látku a nikto nevie povedať, čo by mohlo spôsobiť jej dlhodobé užívanie. Ľudia končia po užití tejto drogy pre nepríjemné stavy na urgentných príjmoch. Na prípad 14-ročného mladíka z Prešova upozornil portál tvnoviny.sk.

Jeho mamu Miriam v pondelok 19. februára kontaktovala prešovská základná škola, v ktorej jej syn navštevuje 8. ročník. „Niečo po desiatej mi volal učiteľ, že sa stala nepríjemná vec a že mám prísť. Zľakla som sa, či sa nezranil. Môj syn si totižto na školské WC priniesol niečo, čo vyzeralo ako tráva. Bol tam aj s dvoma kamarátmi,“ uviedla pre tvnoviny.sk Miriam s tým, že v skutočnosti však šlo o drogu HHC. 

Mladíci látku údajne nefajčili, len skúmali a ovoniavali. Na záchodoch ich nachytal učiteľ, ktorý šiel za riaditeľkou a tá hneď volala políciu. V prítomnosti matky chlapca vypočuli a povedali, že ho vezmú na policajné oddelenie Prešov-sever, kde budú situáciu ďalej riešiť. 


Keď prišla na policajnú stanicu, syna jej priniesli v putách. Chlapec podpísal, že nechce vypovedať a spomínanú látku poslali na expertízu. Okrem toho ho vzali aj do detskej nemocnice, kde mu odobrali krv a moč pre ďalšie testy. Kurátorka matke navrhla reedukačné centrum, no podľa nej jej syn nič neurobil, keďže látka je voľne dostupná v nákupnom centre.

Ako pre tvnoviny.sk uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, v predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu