Gymnázium v Starej Ľubovni sa rozšíri o nové interiérové športovisko za viac ako dva milióny eur


Foto: Gymnázium v Starej Ľubovni sa rozšíri  o nové interiérové športovisko za viac ako dva milióny eur Foto: Prešovský samosprávny kraj

Gymnázium Terézie Vansovej v Starej Ľubovni sa rozrastie o komplexné interiérové športovisko s palubovkou, hygienickým zázemím, šatňami, náraďovňou a teleskopickým hľadiskom. Základný kameň poklepali v pondelok 19. februára. 

Ako informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová, projekt bude financovaný zo zdrojov prešovskej župy a dotácie z Fondu na podporu umenia, pričom celkovo sa doň investujú viac ako dva milióny eur.

„Postavíme tu moderné športovisko pre rôzne druhy športov s hľadiskom pre viac ako 180 ľudí, šatňami, tribúnou aj terasou s drevenými pergolami, ktoré budú chrániť pred slnkom. Tento športový stánok bude mať všetko športové zázemie a vybavenie, aby vyhovoval nielen výučbe telesnej výchovy na gymnáziu, ale aj športovým klubom a ďalším,“ uviedol prešovský župan Milan Majerský. 

Objekt prispôsobia aj pre imobilných

Aktuálne škola disponuje telocvičňou, posilňovňou a vonkajším multifunkčným ihriskom. Nový jednopodlažný a sčasti dvojpodlažný objekt z ocele so sedlovou strechou a s rozmermi 19 x 55 metrov bude pozostávať z dvoch traktov. 

„V jednom sa umiestnia šatne, kabinet a hygienické zázemie pre ženy, mužov aj imobilných. Samotná hracia plocha bude situovaná v druhom trakte, kde sa vytvorí priestor aj pre sklad a technické zázemie. Nová telocvičňa však počíta i s náraďovňou a opravovňou náradia či s miestnosťou pre prvú pomoc, tribúnou a terasou. Samozrejmosťou je nová vzduchotechnika, elektroinštalácia a rekuperácia,“ priblížila Daša Jeleňová. 


Hlavný vstup do novej stavby povedie z už existujúcej budovy. Obidva objekty spojí rampa, ktorá umožní presun aj imobilným osobám. V objekte pribudne palubovka z dubových parkiet na odpruženom rošte. Osadia sa stĺpy a siete pre volejbal a tenis, rozhodcovské sedenie, vysúvacie basketbalové koše a vysúvacia hrazda i tyče na šplhanie. Doplnia sa tiež laná, rebriny, ako aj digitálny ukazovateľ skóre.

Projekt chcú zrealizovať za dvanásť mesiacov

Škola dostane telocvičňu, akú si zaslúži, aby mohla svojich žiakov kvalitne pripravovať v telovýchovných predmetoch a aby tu našli nielen športové zázemie, ktoré potrebujú pre rozvoj športových schopností, ale aj niečo navyše. Bude to teda miesto pre šport, ktoré bude vyhovovať viacerým kolektívnym športom aj miesto pre kultúrne a spoločenské udalosti školy,“ doplnila riaditeľka školy Klaudia Satkeová.

Ako ďalej dodala, v pláne je aj oddychová zóna, kde sa bude vyučovať teória telesnej výchovy a kde budú môcť žiaci relaxovať napríklad aj hraním stolného tenisu. Odhadovaný čas realizácie projektu je jeden rok.   


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu