FOTO: Pracovníci TANAP-u si posvietili na nelegálny výrub stromov, prichytili 19 porušovateľov zákona


FOTO: Pracovníci TANAP-u si posvietili na nelegálny výrub stromov, prichytili 19 porušovateľov zákona
Galéria: 9 fotiek
Foto: Facebook/Tatranský národný park

Pracovníci TANAP-u si s políciou posvietili na nelegálny výrub stromov v Tatranskom národnom parku. Zamerali sa na porasty v okolí Mlynčekov a Strání pod Tatrami, kde sa lesné porasty nachádzajú v blízkosti rómskych osád. Podľa TANAP-u je problém v týchto oblastiach najvypuklejší, zvlášť počas zimných mesiacov, keď sa obyvateľom zíde akékoľvek drevo na kúrenie.

„Pôvodný prevažne borovicový les sa pod ich nájazdmi mení na nepoznanie. Množstvo stromov už evidentne skončilo v pieckach a tie, ktoré ostali stáť, majú svoje dni zrátané. Skoro v každom je stopa po sekere, takže hrozí, že poškodené stromy postupne vyschnú,“ uvádza Správa TANAP-u.

Počas dvoch dní sa strážcom podarilo prichytiť 19 porušovateľov zákona a zabaviť niekoľko sekier. TANAP v príspevku na sociálnej sieti dodáva, že s kontrolami nekončia. „No keďže mnohokrát ide o osoby, na ktoré sa nevzťahuje trestnoprávna zodpovednosť, poradiť si s týmto problémom bude tvrdý oriešok.“


Za neoprávnený výrub hrozí pokuta

V prípade porušenia zákona o ochrane prírody a krajiny hrozí za takýto čin nepovoleného výrubu sankcia, ktorá je pre fyzické osoby do výšky 9 958,17 eur a pre právnické do 33 193,91 eur.

Aj keď takéto vysoké pokuty sa v praxi úplne neudeľujú, okrem priestupkovej zodpovednosti môže byť páchateľ aj trestnoprávne stíhaní za spáchanie trestného činu porušovania ochrany rastlín a zvierat, trestného činu porušovania ochrany stromov a krov alebo trestného činu zneužívania vlastníctva.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu