Poslanec Samuel Migaľ mal z covidovej dotácie občianskeho združenia zaplatiť videoklip svojej dcéry


Foto: Poslanec Samuel Migaľ mal z covidovej dotácie občianskeho združenia zaplatiť videoklip svojej dcéry Foto: Facebook/Samuel Migaľ

Súčasný politik Hlasu Samuel Migaľ, ktorý 20 rokov pôsobil ako novinár, mal okrem toho od roku 2016 občianske zruženie Mediarik. Občianske združenie viackrát uzavrelo zmluvy so štátom a keď výpadok príjmov počas pandémie covidu nahradil štát, z časti peňazí mal zaplatiť aj videoklip, v ktorom jeho dcéra spievala futbalovú hymnu. Upozornil na to portál aktuality.sk.

Po získaní poslaneckého mandátu sa Migaľ síce v občianskom združení funkcie vzdal, nahradila ho ale jeho manželka. Združenie má medzi činnosťami aj preventívne aktivity, tejto činnosti sa Mediarik skutočne venoval podľa troch zmlúv, na ktoré portál upozorňuje. Pri týchto zmluvách na projektové dotácie sa v centrálnom registri zmlúv nachádza aj zmluva na dotáciu Mediarik, ktorá nebola viazaná na konkrétny účel.

V roku 2021 získalo občianske združenie od ministerstva kultúry dotáciu 40-tisíc eur, ktorá slúžila na znižovanie ekonomických dopadov v súvislosti s pandémiou COVID-19 . Túto dotáciu čerpalo združenie na už hotovú skupinu videí, z ktorej platilo priestor v televíznom vysielaní – podľa prílohy zmluvy „Nákup vysielacieho priestoru v TV Rik - 50 000 eur“. 


Portál aktuality upozorňuje, že zo zverejnených informácií nie je zrejmé, na aké účely bola covidová dotácia použitá. „Dotácia je účelovo viazaná na úhradu bežných výdavkov,“ spomína sa v zmluve. Samuel Migaľ portálu poskytol vyúčtovacie dotácie aj so zoznamom faktúr, na ktoré peniaze z dotácie použili. Kúpili mikrofón, fujaru, elektrický klavír, časť dotácie mala byť použitá aj na detskú reláciu JOJko záchranár 2 a štyri faktúry sa týkajú aj videoklipu „Daj góla daj, nová slovenská hymna“.

Z danej dotácie teda Mediarik vyrobil aj video, ktoré má na Youtube momentálne 19-tisíc zhliadnutí a dcéra Samuela Migaľa v ňom spieva piesen Daj góla, daj. Ako uviedol poslanec pre aktuality.sk, jeho dcéra nedostala za klip žiadne veľké peniaze a honorár nedostala z dotácie. Výšku finančnej odmeny však nespresnil. Okrem iného nespresnil ani výšku faktúr preplatených v súvislosti so spomínaným videoklipom, no uviedol, že to mohlo byť asi päť percent z dotácie, teda dvetisíc eur, uvádza portál aktuality.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu