Spoločnosť Bosch v Prešove končí, zamestnáva približne 400 ľudí. Budú prepúšťať


Foto: Spoločnosť Bosch v Prešove končí, zamestnáva približne 400 ľudí. Budú prepúšťať Foto: bosch.sk

Nemecká spoločnosť Bosch odchádza z Prešova. V pondelok 26. februára spoločnosť oznámila zamestnancom, že bude prepúšťať a končí výrobu. V prešovských prenajatých priestoroch pracuje približne 400 ľudí. Upozornil na to denník SME.

Spoločnosť Bosch sa rozhodla ukončiť výrobu eBike pohonov od marca 2024. Zamestnanci boli dnes 26. februára o rozhodnutí informovaní,“ potvrdil pre denník riaditeľ korporátnej komunikácie skupiny Bosch pre Česko a Slovensko Pavel Roman. Ako dodal, týmto rozhodnutím Bosch zároveň definitívne upúšťa od rozširovania existujúceho výrobného areálu v Prešove.

Spoločnosť vo vlastnej prešovskej fabrike plánovala zamestnať až 4-tisíc ľudí. Výkup pozemkov však nakoniec ministerstvo hospodárstva zastavilo. Kúpno-predajné zmluvy majitelia pozemkov podpísali, no peniaze nedostali. Sporná bola ich cena. Upozorňuje na to TV Markíza.


Dôvodom nemá byť politická situácia na Slovensku a vláda Roberta Fica, ako naznačoval bývalý premiér Eduard Heger. Ten na sociálnej sieti napísal, že koniec fabriky pri Prešove sú následky krokov Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Bosch za hlavné dôvody ukončenia označuje trhové faktory. Nemecká firma plánovala rozširovať svoju výrobu o fabriku v Prešove s cieľom uspokojiť zvýšený dopyt po elektromotoroch. Následne však zistila, že dopyt po elektromotoroch sa nezvyšuje tak, ako predpokladala, a preto prešovský závod nepotrebuje. Dodáva to denník SME.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu