SAD Poprad má problém zohnať vodičov, platy však nie sú také lákavé ako v iných mestách


Foto: SAD Poprad má problém zohnať vodičov, platy však nie sú také lákavé ako v iných mestách Foto: imhd.sk

SAD Poprad začiatkom tohto roka informovala o tom, že niektoré spoje budú vynechané. Dôvodom bola podľa uverejnených informácií epidemiologická situácia v regióne. Spoje mali byť vynechané v dátume od 18. januára do 23. januára, no dni pribúdali a o nevypravených spojoch informovala spoločnosť aj začiatkom februára. 

Cestujúci, ktorí autobusovú dopravu pravidelne využívajú, sa sťažovali, že sa nemajú ako dostať do práce. „V piatok 19. januára nešli električky do Tatier, tak sme išli na autobus. Keďže ani ten nešiel, ako sme sa mali dostať do práce? Veľa ľudí sa do práce ani nedostalo, poprípade meškali. Je to katastrofa!“ uviedla na sociálnej sieti cestujúca Vierka.

Mnoho obyvateľov je na autobusovú dopravu odkázaných, keďže v niektorých obciach nemajú vlakovú dopravu a tá autobusová je pre nich jediným riešením. K situácii sa v januári vyjadril aj Prešovský samosprávny kraj, ktorý daný stav pokladal za neakceptovateľný a informoval o tom, že vo veci začal správne konanie voči spoločnosti SAD Poprad, a.s.


Vzhľadom na pretrvávajúci stav sa prešovská župa rozhodla pre kontrolu u dopravcu. Ako informuje denník SME, kontrola bola zameraná na preverenie dodržiavania prevádzkovej povinnosti pri konkrétnych spojoch. Boli zistené viaceré nedostatky, nariadili im ich odstránenie.

Kraj momentálne podľa informácií vedie s dopravcom neustály dialóg ohľadom schopnosti dopravnú službu zabezpečovať. Pri nezmenenom stave vo veci dopravnej obslužnosti to môže dospieť do stavu ďalších pokút.

Kontrola preverovala fungovanie spoločnosti

Ako uvádza denník SME, kontrola u dopravcu preverovala aktuálny stav fungovania spoločnosti. Spoločnosť má rezervy v personálnej otázke. V decembri minulého roka skončilo pracovný pomer 24 vodičov. Odišli do dôchodku a predčasného dôchodku. 


Ďalším faktorom bolo, že v SAD Poprad došlo k zmene vedenia spoločnosti a rovnako k výraznej zmene v rámci sféry technicko-hospodárskych pracovníkov. Denník SME upozornil na aktuálne pracovné ponuky, ktoré sú uverejnené na webovom portáli SAD Poprad.

Porovnanie ponúkanej mzdy

Miesta ponúkajú v prímestskej autobusovej doprave a mestskej hromadnej doprave a s konkrétnym platovým ohodnotením. Základná mzda za 163 hodín je 850 eur. Prémiová zložka mzdy je do 15 percent, benefity vo forme bonusov mesačne za dochádzku, ročne za bezškodový priebeh a dodržiavanie normovanej spotreby. 

Na porovnanie spoločnosť NITRABUS s.r.o., ktorá momentálne hľadá vodičov v Bratislavskom, Žilinskom a Nitrianskom kraji, ponúka mesačnú mzdu v rozmedzí od základu 1 200 eur v hrubom. Plat môže byť až do výšky 2-tisíc eur, ďalšie financie predstavujú odmeny, diéty a príplatky. 

ARRIVA Liorbus, a.s. hľadá vodičov v Liptovskom Mikuláši, Ružomberku a Námestove. Tu začína mzda od sumy 1 475 eur za mesiac v hrubom, pri ďalších finančných ohodnoteniach do 1 600 eur. Táto spoločnosť okrem toho ponúka benefit vo forme nástupného bonusu 300 eur alebo zaplatenie vodičského kurzu na autobus. Dodáva denník SME.

V Košiciach si pripravili stabilizačný a náborový príspevok

Košice taktiež bojujú s nedostatkom vodičov, Dopravný podnik mesta Košice si preto pripravil riešenie. Prvú časť riešenia tvorí stabilizačný príspevok pre súčasných vodičov, ktorý predstavuje 1 500 eur. Pre nových vodičov si pripravili taktiež zaujímavú ponuku, získať môžu náborový príspevok v hodnote až 4-tisíc eur. Viac informácií o riešení v Košiciach nájdete TU.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu