FOTO: Bardejovčanka Jana ohúrila vo Varšave s unikátnou tortou. Zhotovila Rusínsku devu


FOTO: Bardejovčanka Jana ohúrila vo Varšave s unikátnou tortou. Zhotovila Rusínsku devu
Galéria: 4 fotky
Foto: Archív Jany Simovej

Cukrárku Janku (33) z Bardejova odmenili Poliaci za jej netypický výtvor striebornou medailou. Tortu venovala na poctu Rusínom. Výstava Exposweet vo Varšave je celosvetový výstava, počas ktorej nás reprezentovali aj naši krajania.

Výsledkom úžasných talentov boli fascinujúce diela. Jana Simová sa teší z veľkého úspechu – domov si priniesla druhé miesto. „Ako jedna z troch Sloveniek, ktoré sme hrdo reprezentovali našu krajinu, sme na Slovensko doniesli vzácne kovy. Bol zážitok vidieť toľko krásy a tvorbu z celého sveta.“

Rusínska dievčina

„Celý život žijem medzi Rusínmi a nikdy som sa za svoje korene nehanbila. Preto som sa rozhodla svoje sladké dielo na tejto celosvetovej súťaži venovať práve Rusínom, Rusnákom, Lemkom. Moja Rusínska dievčina získala krásne striebro Rusínska (Lemkivska) dievčina. Táto torta je preto venovaná ako pocta rusínskemu národu – Lemkom. Sú tu znázornené dve zvieratá – medveď a vlk, ktoré sú nositeľmi rusínskeho znaku. Na vrchu je rusínska – lemkovská dievčina,“ prezradila rodáčka z Vyšného Mirošova (Svidník).

Na podstavci pod ňou je znázornená charakteristická výšivka z východného Slovenska, konkrétne z Medzilaboriec . „Nesmie chýbať ani rusínsky erb. Na ľavej strane sú tri zlaté pruhy ako symbol troch riek: Uh, Latorica, Tisa. Na pravej strane je červený medveď na striebornom pozadí, ktorý predstavuje Karpaty.“ Na výstave sa vyrábali makety tôrt.

Povrchovo sú makety vyrobené výhradne z jedlých prvkov a komponentov používaných v cukrárstve – cukrové pasty, karamel, izomalt, kráľovská poleva, čokoláda, plastická čokoláda a podobne, ale telo týchto makiet bolo tvorené z polystýrénu.


Celosvetovo vychýrení cukrári

Janka mala na výstave možnosť stretnúť množstvo úspešných a celosvetovo známych cukrárov zvučných mien, ako napríklad Margherita Ferrara, Silviya Jankowski, Alena Ujshag a množstvo ďalších, čo bolo pre ňu príjemné a inšpiratívne.

„Vo Varšave boli neskutočné diela a neskutoční umelci na jednom mieste. Tieto cukrárske výstavy nie sú len o krásnych dielach, ale hlavne o stretnutiach. Je mi nesmiernou cťou, že som mohla osobne spoznať a stretnúť takéto umelkyne. Súťažilo sa v rozličných kategóriách – slávnostná torta, 3D torta, malý alebo a veľký modelovaný exponát, kvetinové aranžmá či koláčiky a perníčy v 2D - 3D, každá mala niečo do seba,“ dodáva Jana Simová, trojnásobná mamina.

Ešte pripomeňme, že v súťaži boli úspešné i ďalšie dve Slovenky – Iveta Košíková s Anna Briestenská, ktoré sa tešia zo zlata a grand prix pohára vo svojich kategóriách.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu