V Sabinove zaznamenali zvýšený výskyt žltačky. Mesto žiada obyvateľov o dodržiavanie preventívnych opatrení


Foto: V Sabinove zaznamenali zvýšený výskyt žltačky. Mesto žiada obyvateľov o dodržiavanie preventívnych opatrení Foto: pexels.com

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove eviduje v čase od 12. januára do 4. marca zvýšený výskyt žltačky. V Sabinove zaznamenali desať prípadov ochorení na žltačku, teda vírusovú hepatitídu typu A (VHA). 

Mesto žiada občanov o prísne dodržiavanie preventívnych opatrení týkyjúcich sa najmä zvýšenej hygieny, či už v osobnom styku alebo vo verejnom prostredí. „Vzhľadom k vyššie uvedeným skutočnostiam a k možným cestám prenosu pôvodcu VHA existuje dôvodné podozrenie na ďalšie šírenie tohto závažného ochorenia s potenciálnym rizikom šírenia infekcie do ďalších lokalít,“ uvádza mesto.


Prvé príznaky ochorenia sa objavujú zvyčajne po 15 až 50 dňoch od prieniku vírusu do organizmu. U niektorých chorých sa objaví charakteristické žlté sfarbenie kože a očného bielka – žltačka. Diagnózu stanoví lekár na základe celkového vyšetrenia a krvných testov. Na poruchu funkcie pečene upozorní zvýšenie koncentrácie pečeňových enzýmov. 

Odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove v súvislosti so žltačkou nájdete na tomto odkaze.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu