Nadaná futbalistka Vivien hrá za Bayern Mníchov, chce hrať aj za Slovensko. Korene má v Prešovskom kraji


Foto: Nadaná futbalistka Vivien hrá za Bayern Mníchov, chce hrať aj za Slovensko. Korene má v Prešovskom kraji Foto: Facebook/FC Bayern Frauen

Vivien Vajda je 14-ročná nadaná futbalistka, ktorá hra za Bayern Mníchov. Čoskoro by mohla byť aj hviezdou ženského futbalu na Slovensku. O príbehu nadanej futbalistky informuje TV Markíza.

Jej otec Erik pochádza z obce neďaleko Sniny, no už skoro 20 rokov pracuje v Nemecku ako kuchár. Tam spoznal aj svoju manželku, ktorá taktiež pochádza z východného Slovenska, konkrétne z Vranova nad Topľou. 

Ako otec pre TV Markízu uviedol, Vivien odmalička bavil šport, šla jej aj hádzaná, na nakoniec sa rozhodla pre futbal. Prihlásili ju v miestnom klube, kde prevažovali chlapci, postupne sa zlepšovala až nakoniec patrila k najlepším. Rodičia videli, čo všetko s loptou dokáže, a preto sa rozhodli natáčať a uverejňovať jej videá na sociálnych sieťach, na TikToku jej profil aktuálne sleduje skoro 12-tisíc používateľov.

Mali šťastie, oslovil ich Bayern

Vivien mala veľké šťastie, Bayern Mníchov jej rodičov oslovil pred viac ako troma rokmi sám. „Práve som bol v práci a prišla mi správa od neznámej osoby. V texte sa predstavila ako trénerka ženského tímu Bayernu do 16 rokov. Vraj sa dopočula o kvalitách Vivien a že či by sme mali záujem o skúšku,“ uviedol pre TV Markízu otec Erik.

Rodičia nad ponukou rozmýšľali, pretože v tom čase mala Vivien len 11 rokov. Nakoniec sa rozhodli, že to skúsia, no keď prišli do tréningového centra, dievčatá boli od ich dcéry o jednu či dve hlavy vyššie. Preto sa rozhodli, že to nemá zmysel a prídu o pár mesiacov. Nástup oddialili aj dve zranenia, ktoré sa Vivien prihodili. 

Nakoniec sa jej predsa len podarilo ukázať talent a na skúške uspela. Do tímu ju okamžite prijali. Vivien stále pôsobí vo výbere Bavorov do 16 rokov. Ten je jediným ženským v inak výlučne chlapčenskej lige. 


„Káder tvorí zhruba 26 dievčat z dvoch ročníkov narodenia – 2008 a 2009 – ktoré sú rovnomerne zastúpené. Po konci sezóny to býva tak, že starší ročník putuje do vyššej vekovej kategórie a namiesto neho prichádza do kádra ešte mladší, ktorý doplní spomenutý ročník 2009,“ uviedla Vivien pre TV Markízu. 

Najbližšie leto má prísť zmena, ktorá sa dotkne aj je. Kategóriu U16 majú zrušiť, do sedemnástky budú brať dievčatá nie na základe roku narodenia, ale výkonov, čiže ďalej sa môže dostať aj Vivien. Konkurencia však bude veľká. 

Oslovili Slovenský futbalový zväz

Rodina sa rozhodla osloviť aj Slovenský futbalový zväz, trénerovi výberu do 15 rokov Petrovi Januškovi poslali videá Vivien, aby videl, ako vie pracovať s loptou a už na jeseň 2023 ju pozvali na zraz slovenskej ženskej „pätnástky“. Slovenský dres si obliekla vo februári tohto roka.

Tréner reprezentácie do 17 rokov Jozef Jelšic ju dokonca nominoval na prípravné zápasy do Turecka, kde bola s dievčatami staršími o jeden či dva roky. „Spomedzi všetkých nominovaných hráčok som bola v behu s loptou najrýchlejšia. Namerali mi rýchlosť 27 kilometrov za hodinu,“ uviedla pre TV Markízu Vivien.

Čoskoro by opäť mohla prísť na Slovensko v rámci zrazu výberu do 15 rokov.  „Ak dostanem pozvánku, rada prídem. Síce ma trochu odrádza to cestovanie, ale na slovenskú reprezentáciu sa vždy budem tešiť,“ uzavrela. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu