Cestu v Popradskom okrese budú rekonštruovať vďaka spoločnému projektu prešovskej župy a Poliakov


Foto: Cestu v Popradskom okrese budú rekonštruovať vďaka spoločnému projektu prešovskej župy a Poliakov Foto: Prešovský samosprávny kraj

Cestný úsek Lysá Poľana – Podspády prejde rekonštrukciou. Oprava prihraničnej komunikácie bude realizovaná vďaka spoločnému projektu Interreg Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského vojvodstva. Informovala o tom Lea Lehotská z oddelenia komunikácie Úradu PSK. 

Spolupráca s poľskou stranou cez program Interreg nám vždy prináša kvalitné cesty, čo je pre rozvoj cestovného ruchu veľmi dôležité. Konkrétne na tento úsek pôjde z Interregu takmer 600-tisíc eur a ďalších 200-tisíc eur pridáme z vlastných zdrojov. Modernizácia bude dokončená skôr, než sa predpokladalo, už v októbri tohto roku,“ uviedol prešovský župan Milan Majerský. 

V rámci rekonštrukcie rozšíria krajnicu pre pohyb chodcov od autobusovej zastávky 

Rekonštrukcia sa týka 1,5 kilometra dlhého úseku od križovatky s cestou prvej triedy I/66 v Tatranskej Javorine – časť Podspády až po most č. 3078-001 v Tatranskej Javorine. Súčasťou opráv bude položenie nového asfaltu či výmena verejného osvetlenia. Zároveň sa v časti Podspády rozšíri krajnica pre pohyb chodcov od autobusovej zastávky.

Ďalej sa zrekonštruujú a prečistia priepusty, upravia priekopy aj priechod pre chodcov, kde sa doplnia varovné a signálne pásy. Na ceste pribudnú zvodidlá, obnovia sa snímače na vozovke pri meteorologickej stanici a vodorovné značenie. Vymenené a doplnené bude tiež zvislé dopravné značenie. Celková investícia predstavuje sumu viac ako 796 tisíc eur, z toho vyše 596-tisíc eur bude financovaných z Interregu a ďalších 200-tisíc eur zo zdrojov PSK.


Uvažuje sa nad demoláciou mosta

„Na poľskej strane sa bude rekonštruovať 3,3-kilometrový úsek z Tatranskej Bukoviny smerom na Lysú Poľanu, čiže obidve cesty na slovenskej aj poľskej strane končia na Lysej Poľane, kde je zaujímavý most. Vzali sme ho do správy a majetku od Slovenskej správy ciest a máme naň pripravený projekt,“ priblížil riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

Ako ďalej dodal, uvažuje sa nad jeho demoláciou. Preto momentálne pracujú na majetkovo-právnom vysporiadaní pozemkov, ktoré by slúžili na dočasné premostenie a dočasnú obchádzku mosta. Potrebné je ešte vybavenie stavebných povolení na slovenskej a poľskej strane tak, aby mohli ešte v tomto programovom období požiadať o nenávratný finančný príspevok. 

Stavebné práce čiastočne uzavrú cestu

„Počas realizácie stavebných prác, ktorých zhotoviteľom je Doprastav a. s., budú platiť na danom úseku dopravné obmedzenia v podobe čiastočnej uzávery cesty. Doprava bude vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu a bude regulovaná prenosným dopravným značením. Účastníci cestnej premávky musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu,“ doplnila Lea Lehotská.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu