Ženy začali deťom vo vlaku z Popradu do Veľkej Lomnice nadávať do špinavých cigáňov. Išli domov z výletu


Foto: Ženy začali deťom vo vlaku z Popradu do Veľkej Lomnice nadávať do špinavých cigáňov. Išli domov z výletu Foto: Facebook/Cesta von

Deti z neziskovej organizácie Cesta von zažili deň, ktorý si budú navždy pamätať. Cestovali z výletu vlakom z Popradu do Veľkej Lomnice. Mali namierené domov z kníhkupectva Martinus. To, čo sa však vo vlaku udialo, zrejme nečakalo ani jedno dieťa.

Skupina žien z majority im začala nadávať do „špinavých a smradľavých cigáňov“. Len pre farbu ich pleti. Lístky mali kúpené vopred, dokonca aj podľa cestovného poriadku nahlásili cestovanie vo väčšej skupine. Nahnevaným ženám sa nepáčilo, že mladí muži z osady, kde nemajú ani prístup k pitnej vode, cestujú počas dňa vlakom.

„Nepomohlo ani, keď im náš mládežnícky líder Frederik povedal, že deti boli počas prázdnin na výlete a vo vlaku nerobia nič zlé,“ napísala v statuse organizácia. Ženy mali tvrdiť, že by si radšej mali hľadať prácu a „nie sa vo vlaku vyvážať a chodiť po výletoch“. Cestujúci mlčali, detí sa zastala len sprievodkyňa, ktorá ženám oznámila, že deti majú platné cestovné lístky a majú právo cestovať. 


Slová žien sa detí dotkli. „Načo sa budeme snažiť, oni nás medzi seba aj tak nikdy neprijmú. Pre nich budeme stále len cigáni,“ povedalo jedno z nich líderke Beáte. Deti zažili v Martinuse krásne chvíle, ale slová, ktoré si vo vlaku vypočuli, len tak ľahko nezmiznú. 

S podobným rasizmom sa rómske deti stretávajú bežne. Organizácia Cesta von poukazuje na to, aby sa deti z osád vedeli adaptovať do spoločnosti je potrebné, aby sa adaptovala aj spoločnosť. „To, že sa nejaké náhodné nahnevané ženy z majority nevhodne správali, je smutné. Ešte smutnejšie je však to, že zo skupiny ostatných cestujúcich sa nenašiel nikto, kto by sa ozval, že s nimi nesúhlasí a kto by sa detí z nášho klubu zastal,“ dodáva organizácia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu