Na elektrifikáciu a rekonštrukciu trate medzi Bánovcami nad Ondavou a Humenným vyčlenili vyše 221 miliónov eur


Foto: Na elektrifikáciu a rekonštrukciu trate medzi Bánovcami nad Ondavou a Humenným vyčlenili vyše 221 miliónov eur Foto: ilustračné/pixabay.com

Železnice Slovenskej republiky získali na projekt Bánovce nad Ondavou – Humenné, elektrifikácia a komplexná rekonštrukcia trate viac ako 221 miliónov eur z európskeho Plánu obnovy a odolnosti. Informovalo o tom Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky.

„Od minulého roka prebiehajú stavebné práce a my všetkých prosíme o trpezlivosť, pretože výsledok bude stáť za to. Moderná trať umožní nasadiť moderné súpravy a vozne, skráti čas prepravy a poskytne vyšší komfort cestovania. V neposlednom rade však vďaka týmto európskym peniazom budú ľudia na východe dýchať čistejší vzduch,“  vyhlásila štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

Ako uviedlo ministerstvo dopravy, finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti plánujú investovať do projektovej dokumentácie a následnej rekonštrukcie železničnej trate, čím sa zvýši traťová rýchlosť na 120 kilometrov za hodinu. 


Peniaze využijú aj na vybudovanie nových vyšších nástupíšť, pohodlnejších pre cestujúcich, ďalej na elektrifikáciu, ktorá má znížiť prevádzkové náklady, na zabezpečovacie zariadenia a zvýšenie bezpečnosti na trati, ako aj na stavebný dozor.

„Stavebné práce napredujú podľa harmonogramu, momentálne sa pracuje najmä v stanici Humenné a na úseku medzi Michalovcami a Humenným,“ doplnilo ministerstvo dopravy. V uvedenej časti trate preto nepremávajú vlaky.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu