Starosta obce Čirč a poslanec PSK mal dávať neplnoletému dievčaťu sexuálne návrhy. Obvinenia odmieta


Foto: Starosta obce Čirč a poslanec PSK mal dávať neplnoletému dievčaťu sexuálne návrhy. Obvinenia odmieta Foto: circ.sk

Starosta obce Čirč a poslanec Prešovského samosprávneho kraja Michal Didik mal 16-ročnej dievčine písať správy, v ktorých ju volal na obecný úrad na gauč, ponúkal jej alkohol, objatie aj milovanie, pýtal sa, či je panna, volal ju na hotel do Poľska a za núkal jej za sex peniaze. O prípade informuje Korzár Spiš. 

Matka dievčaťa podala viaceré podnety. Prvý sa dostal na okresný úrad, od ktorého mu hrozí minimálne pokuta za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Ďalšie sú u komisára pre deti a aj na Generálnej prokuratúre, ktorá má preveriť, či skutok nie je trestný čin. 

Ako informuje Korzár Spiš, konverzácia sa odohrala koncom minulého roka v nočných hodinách. Nakoniec to zostalo pri písaní cez sociálne siete, matka dievčaťa však začala konať. Keď sa o správach dozvedela, šla to osobne oznámiť na políciu.

Pre Korzár Spiš uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, že ich obvodné oddelenie v Ľubotíne tento prípad preverovalo a išlo o podozrenie z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. „Objasňovanie bolo v januári skončené a vec bola predložená na Okresný úrad Stará Ľubovňa k ďalšiemu konaniu.“


Okrem Generálnej prokuratúry sa prípadom zaoberá aj komisár pre deti Jozef Mikloško, ktorý opäť oslovil políciu. Ďalší postup bude závisieť od vyjadrenia orgánov činných v trestnom konaní. Starosta Čirča uviedol, že nevie, v akom stave je priestupkové konanie, pretože ho okresný úrad nepredvolal, ale v januári vypovedal na polícii.

Podľa starostu ide o falošný profil

Starosta Michal Didik tvrdí, že správy nepísal, ide o falošný profil a nevie, kto by mal takéto profily vytvárať. Vraj nemá konkrétne podozrenie, zatiaľ prípady neriešil, len varoval priateľov. Na polícii uviedol, že na sociálnej sieti je veľmi aktívny a spravuje až 11 profilov, vrátane rôznych subjektov z Čirča.  Na svoju komunikáciu podľa vlastných slov využíva len profil „Michal Mike Didik”. Podľa Korzára Spiš si mal takýto profil s aktuálnou fotkou vtedy v noci písať so 16-ročným dievčaťom. 

Didik dievča vraj eviduje, ale nepozná ho, nestretol sa s ním a ani ho nekontaktoval, o komunikácii sa údajne dozvedel až od polície. „Z mojej pozície starostu a otca štyroch detí by som si nikdy nedovolil kontaktovať mladistvé dievčatá a komunikovať s nimi nevhodným spôsobom,” dodal starosta pre Korzár Spiš.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu