Počas Svetového dňa vody si v Prešove môžete nechať vyšetriť vzorky vody


Foto: Počas Svetového dňa vody si v Prešove môžete nechať vyšetriť vzorky vody Foto: pexels.com

Už zajtra, v piatok 22. marca, si budete môcť nechať v Prešove na pracovisku RÚVZ nechať vyšetriť vzorky vody v rámci Svetového dňa vody. Pracovníci RÚVZ budú v zasadacej miestnosti úradu vyšetrovať vzorky záujemcov z okresu Prešov a Sabinov v čase od 8:00 do 12:00 hod. 

Podmienkou je priniesť vodu z individuálneho vodného zdroja – studne, nie z verejného vodovodu. Vyšetrenie prinesených vzoriek bude na ukazovatele dusičnany a dusitany a súčasne bude poskytnuté odborné poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, kvality pitnej vody z verejných vodovodov a z individuálnych studní.

„Ide o rozbor iba dvoch chemických ukazovateľov z celkového počtu 77 ukazovateľov (mikrobiologické, biologické, chemické a fyzikálne), o ktorých pojednáva vyhláška MZ SR č. 91/2023 Z.z., ktorou sa ustanovujú ukazovatele a limitné hodnoty kvality pitnej vody a kvality teplej vody, postup pri monitorovaní pitnej vody, manažment rizík systému zásobovania pitnou vodou a manažment rizík domových rozvodných systémov,“ uvádza mesto na internetovej stránke.

Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia do čistej vypláchnutej fľaše (nemusí byť sterilná) v množstve minimálne 100 mililitrov. Výsledky vykonaného chemického rozboru majú iba orientačnú výpovednú hodnotu, nakoľko ďalšie ukazovatele citovaného nariadenia vlády neboli stanovené, a tak nie je možné  povedať či donesená vzorka vody je pitná.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu