Podľa Štatistického úradu je najviac potenciálnych voličov z Prešovského kraja


Foto: Podľa Štatistického úradu je najviac potenciálnych voličov z Prešovského kraja Foto: Martina Cigľárová

Občania Prešovského kraja si dnes vo svojich mestách a obciach volia novú hlavu štátu. O prezidentské kreslo bojuje deväť kandidátov. Policajti dohliadajú na voľby v jednotlivých okrskoch, zameriavajú sa najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku.

Doterajší priebeh volieb v Prešovskom kraji vyzerá byť zatiaľ pokojný, v regióne nezaznamenali žiadne problémy počas volieb. Isté incidenty, ktoré museli preverovať, sa vyskytli v iných mestách a krajoch.

Slovenských prvovoličov môže byť okolo 260-tisíc

Štatistický úrad SR plánuje zverejňovať priebežné výsledky 1. kola prezidentských volieb 2024 na portáli volbysr.sk. „Štatistický úrad SR urobil všetko preto, aby verejnosť mala k dispozícii prehľadné a transparentné priebežné výsledky už počas noci. Avšak stále platí, že oficiálne výsledky sú zverejnené až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a financovanie politických strán,“ uviedol Martin Nemky, predseda Štatistického úradu SR.

Zverejnený je aj kvalifikovaný odhad voličov a prvovoličov pre prezidentské voľby 2024. Štatistický úrad informuje, že svoje voličské právo môže po prvýkrát využiť vyše 261-tisíc mladých ľudí vo veku od 18 do 23 rokov.



Najviac potenciálnych voličov je v Prešovskom a Košickom kraji 

„Najväčšiu skupinu, viac ako 60 % potenciálnych voličov, tvoria ľudia v aktívnom produktívnom veku od 31 do 64 rokov. Spolu je to 2,62 milióna občanov SR s trvalým pobytom v niektorom z ôsmich krajov SR. Súčasne k urnám môže prísť viac ako 975-tisíc dôchodcov v poproduktívnom veku (65 a viac rokov). V nadchádzajúcich voľbách prezidenta SR 2024, ktorých prvé kolo sa koná 23. marca, môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku, 52 % tvoria ženy,“ vyjadrujú sa na stránkach štatisti.

Ďalej uviedli, že z regionálneho hľadiska má najviac potenciálnych voličov trvalý pobyt v Prešovskom a v Košickom kraji (viac ako 600-tisíc). Najmenej, takmer 460-tisíc voličov, podľa ich údajov pochádza z Trnavského kraja. Volebné miestnosti budú otvorené do 22:00 hod. Ak ani jeden z kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, deň konania druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky bol určený na sobotu 6. apríla 2024.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu