Môže prezident poslať vojakov na Ukrajinu? Prezidentskú kampaň sprevádza nebezpečný hoax


Foto: Môže prezident poslať vojakov na Ukrajinu? Prezidentskú kampaň sprevádza nebezpečný hoax Foto: Facebook/Ministerstvo obrany

Druhé kolo prezidentských volieb je za rohom a spolu s očakávaniami rastie aj počet hoaxov. Tie súvisia predovšetkým s údajnou kompetenciou prezidenta vyslať slovenských občanov do vojny na Ukrajine. Polícia však upozorňuje, že ide o očividnú lož. 

Na tento hoax už upozornilo aj ministerstvo obrany. Právo poslať slovenských vojakov na Ukrajinu má len vláda a parlament. Nie je to teda v kompetencii prezidenta. „Rovnaká dezinformácia bola šírená minulý rok v súvislosti s dnes už prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom. Pred druhým kolom českých prezidentských volieb rozsiahla dezinformačná kampaň tvrdila, že v prípade víťazstva Pavla dôjde k vyslaniu Čechov do vojny na Ukrajine a že Česko bude zatiahnuté do vojny. Nič také sa nestalo,“ vysvetľuje polícia.


Ďalej tvrdí, že hoax o vojakoch vznikol za účelom rozsievania strachu a neistoty a tiež pomáha určitým prezidentským kandidátom. „Čo hoaxeri tvrdili v roku 2023? Mali sme byť mobilizovaní do vojny na Ukrajine, mala nás zasiahnuť radiácia z Ukrajiny, parlamentné voľby mali byť sfalšované... Nič z toho sa nestalo, no účel bol splnený - strach, chaos, nedôvera a plnenie ekonomicko-politických cieľov tvorcov dezinformácií,“ tvrdí polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu