FOTO: Unikátne megakraslice zdobia námestia Prešovského kraja


FOTO: Unikátne megakraslice zdobia námestia Prešovského kraja
Galéria: 4 fotky
Foto: Mesto Bardejov, redakcia Prešovak.sk

Každé mesto sa snaží pred sviatkami upútať svojou výzdobou. Rôznorodé nápady nájdete zrealizované aj v podobe veľkonočných megakraslíc, ktoré zdobia centrá miest v Prešovskom kraji.

Na bardejovskom radničnom námestí v tomto roku netradičná veľkonočná výzdoba jubiluje. Už po desiatykrát slávnostne odhalili ručne zdobené veľkonočné maxivajce. Tradičného podujatia sa zúčastnilo vyše 800 detí, ktoré zároveň priniesli svoje vajíčka na veľkonočnú výstavu.

Podujatie moderoval dráčik Ohniváčik, ktorý je prvým maskotom zo série megakraslíc, deťom odovzdal sladkú odmenu od primátora mesta. Každý rok má jej zdobenie na starosti iná škola. S inštalovaním pomáhali aj bardejovské spoločnosti. V tomto roku je vyzdobená jarnými motívmi v podobe kvietkov, ktoré obletujú včely a nechýba umelecky stvárnené logo bardejovského medu.

Vajce otvoria spustením fontán

Z predošlých ročníkov je známa svojím rekordom. „Prvýkrát sa odhaľovala v roku 2015 a zároveň bola zapísaná do Slovenskej knihy rekordov ako Najväčšia ručne zdobená kraslica na Slovensku s výškou 213 cm a obvodom vyše 4m,“ informovali na podujatí.

Zaujíma vás, čo sa z vajíčka tento rok vykľuje? „To môžeme len tušiť a s istotou sa to dozvieme pri slávnostnom otváraní fontán posledný aprílový deň,“ lákajú organizátori na ďalšie podujatie. Návštevníci historického centra si počas najbližších týždňov môžu urobiť originálny veľkonočný fotopozdrav s bardejovskou megakraslicou, ktorá je umiestnená v hornej časti námestia v strede medzi štyrmi lipami.


Svidníčania nadchli okolie

Svidníčanom sa podaril mimoriadne husársky kúsok. Pokúsili sa o rekord, podarilo sa im vyrobiť unikátnu megakraslicu, ktorá bude zdobiť pešiu zónu vo Svidníku počas celého obdobia veľkonočných sviatkov. Svidnícku maxikraslicu tvorí cez tisíc sto ručne zdobených kraslíc, ktoré pripravili žiaci zo všetkých školských klubov detí.

Na tvorbe a celkovom výsledku sa podujali aj mnohé svidnícke inštitúcie, mnohí priložili ruky k dielu. „Detičky kraslice farbili, zdobili, olepovali alebo aj servítkovali. Výrazne pomohli rodičia, starí rodičia, učitelia a mnohé svidnícke ženy, ktoré majú blízko k krasličiarstvu. S našou megakraslicou sa môžete odfotiť na pešej zóne v malej ľudovej dedinke, ktorá bola vytvorená pri tejto príležitosti. Keď sa všetky sily spoja, vznikne takáto nádhera - kraslica z kraslíc a aj slovenský rekord, a určite aj svetový,“ tvrdí hrdá svidnícka primátorka Marcela Ivančová. Špeciálnou kraslicou je vajce s erbom mesta.

Giraltovce zdobia kraslicové „manekýnky“

O netradičnú výzdobu sa každoročne pokúšajú aj Stropkovčania či Giraltovčania. Rok čo rok organizujú nielen výzdoby, do ktorej zapájajú aj žiakov, ale robia rôzne tvorivé dielne pre šikovné remeselníčky a workshopy venované technikám maľovania vajec.

V Giraltovciach sa každý rok snažia veľkonočne naladiť kolektívy Materskej školy, Spojenej školy, Základnej súkromnej a Základnej umeleckej školy v Giraltovciach. Aj tento rok nájdu návštevníci mesta na pešej zóne pre úradom stáť konštrukcie, ktoré umelecky zaodievajú stále do nových vzorov, techník, farieb a prevedení a už tradične nimi vytvárajú tým nádhernú výzdobu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu