V Humennom vyrúbu pre rekonštrukciu rozvodov tepla viac ako 50 stromov, namiesto nich vysadia 110 iných


Foto: V Humennom vyrúbu pre rekonštrukciu rozvodov tepla viac ako 50 stromov, namiesto nich vysadia 110 iných Foto: Mesto Humenné

Modernizácia a rekonštrukcia rozvodov tepla v Humennom si vyžiada výrub desiatok stromov. Ide prevažne o borovice, smreky, brezy, jedle, lipy či javory. Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, v súvislosti s tým bude zrealizovaná náhradná výsadba 110 kusov drevín na pozemkoch mesta.

Stromy, ktoré budú mať výšku minimálne dva metre, plánujú vysadiť do októbra 2024. Na daný účel vybrali viaceré druhy, a to hrab obyčajný, muchovník kanadský, ľaliovník tulipánokvetý, soforu japonskú, ambrovník styraxový, lipu malolistú, brest holandský, buk lesný, dub šarlátový, čerešňu pilkatú a javor horský.  

„Výrub drevín sa spravidla vykonáva v období od 1. októbra do 29. februára, najneskôr do 30. marca. Vzhľadom na verejný záujem – zásobovanie obyvateľov mesta teplom a teplou vodou – je uskutočnenie výrubu nevyhnutné aj mimo vyhláškou a odborným stanoviskom odporúčanom termíne,“ vysvetlil Marián Škuba.


Ako ďalej doplnil, pri všetkých výruboch drevín v termíne od 1. marca do 30. septembra zhotoviteľ stavby GreMI Klima zabezpečí obhliadku drevín zamestnancom Štátnej ochrany prírody SR. Výrub vo vegetačnom období bude umožnený až po písomnom súhlase zamestnanca. Dreviny určené na výrub sú označené červenou farbou.

„Rekonštrukčné práce budú postupne prebiehať od železničného mosta na Sídlisku III, t. j. Laborecká ulica, až po budovu Chemkostavu. K hlavnej trase sa rátajú aj odbočky k veľkým výmenníkovým staniciam,“ priblížil Marián Škuba.  

Informoval tiež, že prvé výkopové práce sú naplánované na 2. apríl 2024. Rekonštrukcia bude realizovaná v najbližších dvoch rokoch, teda 2024 a 2025, a to mimo vykurovacieho obdobia. Vykurovaciu dodávku by to tak nemalo výraznejšie obmedziť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu