Veľkú noc strávi v prešovskej nemocnici takmer 600 pacientov. Zamestnanci im chcú tento čas spríjemniť


Foto: Veľkú noc strávi v prešovskej nemocnici takmer 600 pacientov. Zamestnanci im chcú tento čas spríjemniť Foto: Fakultná nemocnica J.A. Reimana Prešov

Veľká noc je pre mnohých z nás sviatok, ktorý strávime v kruhu najbližších, s dobrým jedlom a v znamení zvyklostí. Niektorí však nemôžu tieto sviatky stráviť tradične, pretože im to zdravotný stav nedovoľuje. Personál fakultnej nemocnice v Prešove na týchto pacientov myslí, či už výzdobou, pripomenutím si tradícií či veľkonočným menu.

„Počas Veľkej noci očakávame, že v nemocnici ostane približne 560 pacientov. Aspoň symbolicky im chceme sviatky spríjemniť a pripomenúť naše tradície,“ hovorí Jana Stojanovová, vedúca nutričná terapeutka z oddelenia liečebnej výživy.

Na Zelený štvrtok pacientom zaradili do jedálnička špenátový prívarok, na Veľký piatok rezance s tvarohom a na večeru rybie filé. Slávnostné menu na Veľkonočnú nedeľu bude vývar s niťovkami, mäsový závitok, slovenská ryža, cvikla s chrenom a piškótová roláda. Nebude chýbať ani debrecínska šunka a na Veľkonočný pondelok okrem tradičného vývaru s mäsovými haluškami aj vyprážaný kurací rezeň a zemiaková kaša.

Detských pacientov potešia Červené nosy

„Samozrejme, že zdravotnú starostlivosť na našom oddelení poskytujeme malým aj veľkým pacientom aj počas Veľkej noci. Pobyt v nemocnici im počas Veľkonočného pondelka už niekoľko rokov spríjemňujú Červené nosy – Clowndoctors,“ informuje Monika Dubecká, vedúca sestra oddelenia pediatrie prešovskej nemocnice.


Svoje si užije aj úrazová chirurgia. S nástupom jari očakávajú úrazy po pádoch z bicyklov, kolobežiek, pacientov s narazenými či vykĺbenými ramenami, zlomeninami, vyvrtnutými členkami či kolenami. Vo večerným a nočných hodinách sa spomínané úrazy striedajú s tými, ktoré boli zapríčinené alkoholom.

Pacienti psychiatrie vyrobili veľkonočné ozdoby

Pacienti psychiatrie vyrobili v rámci pracovnej terapie tematické výrobky a pozornosti súvisiace s Veľkou nocou. Tie potom v rámci predajnej výstavy vystavili v monobloku a získané dobrovoľné príspevky slúžia na nákup ďalšieho materiálu pre rôzne druhy pracovnej terapie.

Mamičky, ktoré v čase Veľkej noci privedú na svet v prešovskej nemocnici bábätká, majú možnosť využiť aj jednu milú vychytávku. V pericentre – oddelení neonatológie im totiž zamestnanci nielen na tento, ale na každý sviatok vyrábajú tematickú fotostenu, kde si mamičky môžu odfotiť svoje bábätká, aby si tento okamih na pamiatku zvečnili aj týmto nezvyčajným spôsobom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu