Vo Vysokých Tatrách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo. Pozor na nový sneh a silnú víchricu


Foto: Vo Vysokých Tatrách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo. Pozor na nový sneh a silnú víchricu Foto: pexels.com

Vo Vysokých, ale aj Západných a Nízkych Tatrách je v utorok 2. apríla vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). Po mimoriadne teplom období nasleduje prudké ochladenie, ktoré je spojené s výdatnými zrážkami. 

„Nad 1200 metrov pôjde o sneženie. Napadnúť môže do 20 centimetrov nového snehu. Nebezpečné bude hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ uvádza Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie HZS.

Ako na internetovej stránke dodáva, na svahoch s trávnatým podkladom, vo všetkých orientáciách hrozia ešte aj kĺzavé lavíny, ktoré môžu dosiahnuť veľké rozmery. Snehová pokrývka bola v minulých dňoch v celom profile premočená. Situácia sa ale výrazne zmení. Výrazné ochladenie spôsobí stuhnutie a zmrznutie povrchu snehu. V hlbších vrstvách ostane mokrý. 

Okrem toho Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje na výstrahy druhého stupňa pred vetrom na horách v okrese Poprad. Na hrebeňoch Tatier sa ojedinele očakáva výskyt silného vetra, mohutnej víchrice. Krátkodobo dosiahne rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu. Výstrahy platia do 14:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu