Štát bude pomáhať s drahými energiami adresne, nie plošne. Kto bude mať nárok na príspevok?


Foto: Štát bude pomáhať s drahými energiami adresne, nie plošne. Kto bude mať nárok na príspevok? Foto: Facebook/Denisa Saková

Ceny energií na trhoch klesajú. Je teda možné, že dotácie na drahé energie už v budúcom roku nebudú potrebné. Informovala o tom podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková v relácii TRIbúna.

Múdrejší budeme v druhej polovici roka, ale chcem všetkých ukľudniť, že v prípade potreby ľuďom určite pomôžeme. Hlas-SD je jednoznačne za silný štát, ktorý pomáha ľudom,“ povedala Saková.

Ministerka zdôraznila, že pomoc s drahými energiami určite nebude plošná, ale adresná. Na ministerstve hospodárstva podľa nej pracujú na zavedení adresnosti pri pomoci s energiami pre budúci rok. „Aby sme v prípade potreby vedeli pomáhať už iba tým, ktorí to naozaj potrebujú a nedotovali sme vykurovanie bazénov v bratislavských vilách,“ podotkla ministerka Saková.

Výdavky na príspevky drahých energií predstavujú pre štát stovky miliónov eur. Ministerka zdôraznila, že keďže vláda už nestihla koncom vlaňajška zaviesť adresnosť pri pomoci s energiami, k dotáciám sa dostali aj tí odberatelia, ktorí to vôbec nepotrebujú.

Veľkým problémom bolo, že voľby boli nezmyselne neskoro a na ministerstve neboli pripravené riešenia na adresnú pomoc. Preto sme ceny energií zastropovali pre všetkých ľudí a zraniteľných odberateľov. Pri teple sme dokonca pridali kategórie ako detské domovy, alebo domovy sociálnych služieb, na ktoré predchádzajúca vláda zabudla,“ konštatovala Saková.


Kompenzačné opatrenia neboli využité efektívne

Ministerstvo hospodárstva vyplatilo do konca minulého roka na kompenzáciách nárastu cien elektrickej energie a plynu v rokoch 2022 a 2023 sumu vo výške takmer 2,7 miliárd eur. Vyčlenených bolo celkovo až 3,8 miliárd eur. Najvyšší objem prostriedkov, približne 1,24 miliardy eur, použilo ministerstvo na kompenzácie cien plynu v domácnostiach.

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, takto široko nastavené kompenzačné opatrenia, ktoré pri prijímaní neboli podložené dátami, boli využité neefektívne a nehospodárne. „Nejde pritom o konečný účet za kompenzačnú pomoc, keďže krízová regulácia v energetike pokračuje aj tento rok a jej ukončenie legislatíva vôbec neupravuje. Kompenzácie pomohli, ale už je čas zamyslieť sa nad ich pokračovaním,“ upozornil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

Žiadosť o poskytnutie dotácie na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien plynu a elektriny môžu predložiť vybrané subjekty verejnej správy, cirkvi, náboženské spoločnosti a právnické osoby, ktoré odvodzujú svoju právnu subjektivitu od cirkví alebo náboženských spoločností, informuje ministerstvo na svojej stránke. Výzva na predkladanie žiadostí bola predĺžená do 31. augusta 2024. 

Oprávneným príjemcom dotácie môže byť podnik, teda subjekt, ktorý vykonáva hospodársku činnosť bez ohľadu na jeho právny status a spôsob financovania a taktiež bez ohľadu na jeho veľkosť, či už ide o mikro, malé, stredné alebo veľké podniky. Na dotáciu nemajú nárok fyzické osoby, teda nepodnikatelia. Výzva na predkladanie žiadostí bola predĺžená do 15. júna 2024.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu