V Humennom rekonštruujú sieť teplovodov. Tento projekt nemá na Slovensku obdobu, tvrdí zástupca GreMi KLIMA


Foto: V Humennom rekonštruujú sieť teplovodov. Tento projekt nemá na Slovensku obdobu, tvrdí zástupca GreMi KLIMA Foto: Mesto Humenné

Rozvody tepla v Humennom prechádzajú modernizáciou a rekonštrukciou. Hlavná investičná akcia mesta je rozdelená na viacero etáp. Etapa 2, v rámci ktorej bude vymenených viac ako 11 kilometrov, je rekonštrukčne najväčšia. Informoval o tom Marián Škuba z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.    

„Je to najväčší projekt na Slovensku, v ktorom sú použité predizolované potrubia s difúznou bariérou. Tepelné straty prakticky vymiznú, čo bude mať konečný pozitívny vplyv na obyvateľov. V celom rozsahu tento projekt nemá na Slovensku obdobu,“ uviedol Petr Kopřiva, zástupca GreMi KLIMA.

Mesto má viac ako 66-kilometrovú sieť teplovodov, ktoré sú podľa slov humenského primátora Miloša Merička viac ako 50-ročné, zastaralé a v zlom technickom stave. Ako ďalej poznamenal, v minulosti sa rekonštrukcia potrubí zanedbala a časté havárie podzemných teplovodov spôsobovali finančné problémy. Zároveň boli príčinou nútených odstávok tepla a teplej vody, čo obmedzovalo obyvateľov.  

„Súčasná vykurovacia sezóna už eviduje 18 porúch, zväčša vážnych, týkajúcich sa skorodovaného potrubia, poškodených kompenzátorov, čo sa prenášalo v konečnom dôsledku do netesnosti potrubného systému,“ skonštatoval Marián Škuba. 

Zlý stav potrubí má vplyv na zvýšenie finančných nákladov a obmedzenie komfortu obyvateľov. Podľa informácií Mariána Škubu znamenala každá porucha pre HES, s. r. o., náklady približne 2- až 3-tisíc eur.  


Vplyv rekonštrukcie na obyvateľov sa snažia minimalizovať

„Pustili sme sa do opráv, táto etapa je zatiaľ najväčšia, dotkne sa úseku až jedenástich kilometrov potrubí predovšetkým na Laboreckej ulici Sídliska III. K trase sa rátajú aj odbočky k veľkým výmenníkovým staniciam, ako konkrétne teraz na Hrnčiarskej ulici Sídliska II/A,“ doplnil Miloš Meričko v súvislosti s investičnou akciou.  

Súbežne s etapou 6 (Laborecká 7 – Hrnčiarska) spustia v najbližších dňoch aj etapu 3 (Laborecká ulica: od budovy SPP po budovu Balarény). Priebežne je realizovaný výrub stromov, čím pripravujú trasu neskorších výkopových prác. Montáž nového potrubia je naplánovaná na 15. apríl. 

„Vykurovacia sezóna nám ešte nekončí, celý systém prác je nastavený tak, aby sme minimalizovali nedodávanie tepla odberateľom. Zhotoviteľ nám maximálne vychádza v ústrety, práce sa kombinujú, skladajú, aby vplyv na obyvateľom bol čo najmenší,“ dodal konateľ firmy HES Martin Lichman.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu