VIDEO: Prešovčanku prekvapil pri detskom ihrisku pobehujúci potkan. Zvýšený výskyt hlodavcov mesto rieši


Foto: VIDEO: Prešovčanku prekvapil pri detskom ihrisku pobehujúci potkan. Zvýšený výskyt hlodavcov mesto rieši Foto: Daniela Novotná

Prešovčanka Daniela sa na sociálnej sieti podelila o nepríjemný pohľad, ktorý sa jej naskytol v piatok 5. apríla na Sídlisku III blízko detského ihriska. Počas dňa medzi bytovkami pobehoval potkan, u mnohých obyvateľov to môže vyvolávať obavy ohľadom premnoženia týchto hlodavcov.

Ako potvrdilo mesto Prešov, v minulom roku a začiatkom tohto roka bol v meste zaznamenaný zvýšený výskyt potkanov a pribudlo aj množstvo podnetov na deratizáciu verejných priestranstiev a stojísk kontajnerov a ich okolia.

Mesto Prešov sa týmito podnetmi aktívne zaoberá a spustilo štvorfázový proces deratizácie mesta, pričom v januári 2024 sme už vykonali aj jednu mimoriadnu deratizáciu. Okrem mimoriadnej deratizácie, ktorá bola vykonaná v januári 2024,  bude deratizácia verejných priestranstiev zabezpečená podľa platnej zmluvy s dodávateľom služieb v štyroch fázach,“ uvádza hovorca mesta Prešov Michal Hudák.



Prvá fáza bola v termíne do 31. marca, druhá sa koná od 1. apríla do 30. júna, tretia je naplánovaná od 1. júla do 30. septembra a konečná štvrtá od 1. októbra do 31. decembra. Na podnet občanov boli v niektorých lokalitách vykonané opakované deratizácie. 

„Je potrebné spomenúť, že proces hynutia hlodavcov nastáva po 5 až 7 dňoch od požeru nástrah, preto môže nastať skutočnosť, kedy napriek deratizácii sú obyvateľmi jedince spozorované. Odborníci upozorňujú, že deratizácia samotná nepredpokladá úhyn úplne celej populácie potkanov, nie je to prakticky možné. Slúži na reguláciu ich počtu a riešenie problému s premnožením,“ dodáva Michal Hudák.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu