Od augusta vstúpi do platnosti povinné poistenie pre niektoré typy elektrických kolobežiek


Foto: Od augusta vstúpi do platnosti povinné poistenie pre niektoré typy elektrických kolobežiek Foto: pexels.com

Elektrické kolobežky sa masívne rozšírili na slovenských cestách, zároveň narástol aj počet nehôd a škôd, ktoré spôsobili. Štát preto chce, aby výkonnejšie elektrokolobežky mali uzatvorenú poistku. Vyplýva to z európskej smernice, ktorá ukladá povinnosť majiteľom elektrických kolobežiek mať vytvorené a uhradené povinné zmluvné poistenie (PZP). Vláda SR navrhla smernicu zapracovať do slovenského zákona.

Povinné poistenie sa bude vzťahovať na elektrické kolobežky a segwaye, ak ich konštrukčná rýchlosť presahuje 25 kilometrov za hodinu alebo vtedy, keď dosahujú rýchlosť viac ako 14 kilometrov za hodinu a zároveň vážia viac ako 25 kilogramov. Veľkej časti kolobežiek by sa tak zmeny nemuseli dotknúť.

Podľa rezortu financií takéto stroje nepatria na cesty. „Zariadenia, ktoré sa dajú načipovať alebo idú rýchlejšie a majú väčšiu hmotnosť, nemajú čo robiť na slovenských cestách a chodníkoch,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický. Podľa neho by tejto situácii mohlo pomôcť poistenie.

Nejasné podmienky

Povinnosť poistenia má do platnosti vstúpiť od 1. augusta 2024. Pôvodne to malo byť od januára tohto roka, no zmeny ešte neprišli. Tie sa týkajú najmä odškodňovania poškodených v dôsledku nehôd v prípade, že poisťovňa je platobne neschopná, či minimálnych povinných výšok poistného krytia. Okrem uvedeného vraj môžeme rátať aj so zmenami v rámci kontroly poistenia vozidiel a používania potvrdení o minulých nárokoch na odškodnenie poistených novou poisťovňou.

Odborníci však tvrdia, že okolo povinného zmluvného poistenia zostáva nevyriešených množstvo problémov. Navyše, nie je jasné, ako bude chcieť štát vynucovať uzavretie poistenia. Kolobežky nemajú evidenčné čísla a zákon so vznikom registra ani nepočíta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu