Stavba vodnej nádrže v kežmarskom okrese dostala povolenie. Vodu plánujú využívať na hasenie či zasnežovanie


Foto: Stavba vodnej nádrže v kežmarskom okrese dostala povolenie. Vodu plánujú využívať na hasenie či zasnežovanie Foto: ilustračné/pixabay.com

Spoločnosť IMMOBAU dostala povolenie na výstavbu vodnej nádrže Furmanec v okrese Kežmarok. Rozhodol o tom Okresný úrad Prešov. Vodnú nádrž vybudujú pod hrebeňom Spišskej Magury na drobnom vodnom toku Furmanec. 

Ako sa uvádza v rozhodnutí o vodnej nádrži, účelom výstavby je zadržiavanie vody v krajine a zabezpečenie zásoby vody na hasenie prípadných požiarov pre obec Malá Franková, ako aj lesných požiarov. V zimnom období má vodná nádrž slúžiť na zasnežovanie rekreačného strediska Furmanec. 

Výmera vodnej plochy predstavuje viac ako 6-tisíc metrov štvorcových a objem vody v nádrži vyše 26-tisíc metrov kubických. Navrhovaná stavba nebude mať podľa rozhodnutia vplyv na zmenu hladiny podzemnej vody. Slovenský rybársky zväz informoval, že vykonaným prieskumom nebol zistený výskyt rýb v toku Furmanec. 

„Priamy vplyv realizácie stavby Vodná nádrž Furmanec na fyzikálne (hydromorfologické) charakteristiky útvaru povrchovej vody SKC0009 Frankovský potok sa nepredpokladá. K jeho ovplyvneniu môže dôjsť nepriamo, prostredníctvom toku Furmanec, na ktorom bude činnosť realizovaná,“ píše sa v rozhodnutí.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu