Prístup k údajom z katastra by mohol byť obmedzený. Vláda tým vraj reaguje na zneužívanie osobných údajov


Foto: Prístup k údajom z katastra by mohol byť obmedzený. Vláda tým vraj reaguje na zneužívanie osobných údajov Foto: Facebook/SMER - SSD & zbgis.skgeodesy.sk

Prístup k informáciám o vlastníkoch nehnuteľností je momentálne verejne dostupný. Po novom by to nemuselo byť také jednoduché. Ficova vláda prišla s návrhom na úpravy zákona, ktoré by znamenali obmedzený prístup k dátam z katastra. Odvolávajú sa pritom na bezpečnosť. Informovali o tom aktuality.sk.

Údaje z katastra často využívajú aj novinári pri hľadaní a skúmaní vlastníckych vzťahov verejne činných osôb či pochybných podnikateľov, ktorí napríklad mohli štát obrať o daň z pridanej hodnoty. Na internete je verejne dostupná interaktívna mapa ZBGIS, v ktorej si podľa mena môžete vyhľadávať majiteľov nehnuteľností. Po novom by ste tak mohli vidieť len niektoré údaje.

Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) chystá totiž úpravu zákona o katastri nehnuteľností tak, aby prístup k informáciám bol dostupný len pre zaregistrovaných používateľov. Vyplýva to z predbežnej informácie k chystanej legislatívnej úprave.

V dokumente sa píše, že predmetom právnej úpravy má byť aj reakcia na zvyšujúcu sa kriminalitu vo vzťahu k zneužívaniu osobných údajov osôb oprávnených z práv k nehnuteľnostiam evidovaných v katastri nehnuteľností.

„V súvislosti s prístupom k údajom katastra prostredníctvom katastrálnych portálov za účelom zabránenia zneužívania údajov katastra, plnenia povinností vyplývajúcich z právnych predpisov upravujúcich nakladanie s osobnými údajmi a za účelom zabezpečenia ochrany osobných údajov sa zavedie povinná registrácia,“ konkretizujú s tým, že súčasná doba s rozvojom informačných technológií prináša rôzne bezpečnostné riziká.


Ako ďalej uvádzajú, údaje zverejnené na katastrálnych portáloch sú určené na prehliadanie a nemali by slúžiť ďalším spracovateľským operáciám vo veľkom rozsahu (napríklad sťahovaním kompletne celých údajov v rámci celého územia Slovenskej republiky).

„Zároveň, podľa platnej právnej úpravy na úseku ochrany osobných údajov, má každá fyzická osoba oprávnenie na to, aby vedela, akým spôsobom a kto pristupuje k jej osobným údajom,“ približujú v predbežnej informácii.

Informácie z katastra poslúžili novinárom aj v nedávno medializovanom prípade v súvislosti s poslancom Petrom Náhlikom, ktorý vlastní vilu v bratislavskej Vrakuni, no neuvádza ju vo svojom majetkovom priznaní za rok 2022, hoci má ako poslanec zo zákona takúto povinnosť. Prišlo sa aj na to, že luxusný dom využíval Peter Pellegrini.

Ak by vláda Róberta Fica zmeny presadila, úrad by získal informácie o tom, kto, kedy a k akým dátam na katastri pristupoval. Podľa Aktualít sú pritom dnes viaceré údaje o osobách z katastra dostupné aj z obchodného registra, registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, registra partnerov verejného sektora a ďalších štátnych databáz, a to bez prihlásenia používateľa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu