Marec priniesol na Slovensko extrémne teploty. Najchladnejšie bolo na tomto mieste v Prešovskom kraji


Foto: Marec priniesol na Slovensko extrémne teploty. Najchladnejšie bolo na tomto mieste v Prešovskom kraji Foto: ilustračné/pixabay.com/MabelAmber

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval na svojom webe o teplotných výsledkoch, ktoré priniesol predošlý mesiac. Podľa získaných dát uviedol, že po teplotnej stránke bol marec 2024 vyhodnotený ako mimoriadne teplý a na niektorých miestach Slovenska až ako extrémne teplý.

Teploty dosiahli aj svoje maximá. V Hurbanove išlo dokonca o najteplejší marec od roku 1872. Najvyššia teplota bola nameraná 30. marca v obci Leles v trebišovskom okrese a predstavovala 25,6 stupňov Celzia. Naopak, najchladnejšie bolo na Lomnickom štíte, kde 19. marca namerali -16,3 stupňov Celzia.

Z hľadiska zrážok boli niektoré územia veľmi suché, inde zas bolo vlhko. Percento normálu mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie v Košiciach (151,5 %), najnižšie v Trenčíne (30,3 %).  Najviac zrážok blo nameraných v Jasnej (147 milimetrov) a najviac práve v spomínanom Trenčíne, len 13 milimetrov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu