Podnikateľom prichádzajú výzvy na zaplatenie falošných faktúr. Pozor, ide o podvod


Foto: Podnikateľom prichádzajú výzvy na zaplatenie falošných faktúr. Pozor, ide o podvod Foto: Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky

Podnikatelia, ktorí si podali žiadosť na registráciu ochrannej známky cez Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky, dostávajú poštou falošné listy od súkromných spoločností. Tie od podnikateľov žiadajú zaplatiť poplatok vo výške približne 200 eur. O hromadení upozornení na tento fenomén informoval Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky (ÚPV SR).

„List napodobňuje komunikáciu Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky (ÚPV SR), pričom používa oficiálne údaje o prihláške ochrannej známky zverejnené vo webregistroch / Vestníku ÚPV SR,” priblížili z úradu.

Na podvod upozornil na sociálnej sieti aj podnikateľ Peter, ktorý si chcel zaregistrovať ochrannú známku. Cez patentového zástupcu si najskôr podal prihlášku na registráciu ochrannej známky a následne cez internet zaplatil správny poplatok. O pár dní mu však poštou prišiel podozrivý list, ktorý bol písaný v mene Úradu priemysleneho vlastníctva SR, ktoré sídli v Banskej Bystrici.

„Prišla mi akoby oficiálna výzva z úradu na zaplatenie triedy a vyzerá to fakt profi. Je to adresované priamo na mňa ako prihlasovateľa a sedí aj dátum, vec a číslo spisu. Dizajn listu vyzerá naozaj vierohodne,“ opísal sfalšovaný list Peter.


Následne, po dôkladnom preštudovaní listu si všimol nedostatky. Ako prvý mu bol podozrivý IBAN, ktorý nezačínal písmenami “SK”, ale zahrančným IBANom “LT” (Litva). Ďalej si všimol aj gramatické chyby, napríklad v slovnom spojení “Banská Bystrica” alebo v adrese “Švermova 43”. Peter preto odporúča dané výzvy či dokumenty ihneď konzultovať s patentovým zástupcom alebo priamo na úrade.

Sfalšovaný úradný list. Foto: Úrad priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky

Viacerí komentujúci pod príspevkom sa čudovali, odkiaľ mali podvodníci všetky údaje o prihlasovateľovi. Dôvod je ten, že ide o verejne dostupné informácie, ku ktorým sa môže dostať prakticky hocikto. Úrad preto upozorňuje podnikateľov, aby boli obozretní a neplatili zavádzajúce poplatky či faktúry, ktoré vyžadujú poplatok za služby registrácie priemyselných práv. Ak podobnú podozrivú faktúru obdržíte, kontaktujte infocentrum@indprop.gov.sk alebo svojho zástupcu a overte si, či nejde o falošnú výzvu.

Ako rozpoznať falošnú výzvu na zaplatenie faktúry?

  • výzva často obsahuje gramatické chyby alebo chýba päta listu
  • IBAN nezačína bankovými údajmi Štátnej pokladnice, respektíve písmenami „SK“
  • výzva neobsahuje kontaktné údaje zodpovedného zamestnanca úradu
  • výzva neobsahuje QR kód na realizáciu platby
  • výzva neobsahuje lehotu na zaplatenie poplatku, alebo obsahuje nesprávnu lehotu – správny poplatok je podľa zákona č.145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch splatný do 15 dní odo dňa doručenia písomnej výzvy

Ak tieto údaje chýbajú, ide o podvod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu