Kliešť dokáže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Ako sa pred ním efektívne chrániť?


Foto: Kliešť dokáže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Ako sa pred ním efektívne chrániť? Foto: pexels.com

Jar je v plnom prúde a príjemné teplé počasie láka ľudí do prírody. Zbystriť by ste mali po príchode z prechádzky, pretože si so sebou môžete priniesť neželaného parazita. Kliešť sa vyskytuje najmä na trávnatých plochách alebo v lesoch, no nájdete ho aj tam, kde by ste to nečakali, napríklad v mestských parkoch či na horách.

Kliešte sú známe najmä ako prenášače patogénov, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia. Medzi najzávažnejšie patrí lymská borelióza a kliešťová encefalitída. Lekári upozorňujú na obozretnosť. 

Kliešťová encefalitída je vážne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu a spôsobuje zápal mozgu. Medzi dlhodobé príznaky ochorenia patria horúčka, bolesti hlavy, únava, vracanie, porucha pamäti, stuhnutosť šije, v ťažších prípadoch aj porucha vedomia či dlhodobé neurologické problémy až ochrnutie. Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím.

Z dát Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) vyplýva, že ochorenie postihne každoročne čoraz viac ľudí. Kým v roku 2021 sa na kliešťovú encefalitídu liečilo 287 poistencov VšZP, v roku 2022 ich bolo 450. Za prvé tri mesiace tohto roka už úrady zaznamenali 350 prípadov lymskej boreliózy, pričom vlani ich za rovnaké obdobie bolo takmer o stovku menej. Lekári na Slovensku za posledné roky zaznamenávajú najvyššiu chorobnosť kliešťovej encefalitídy v Banskobystrickom a Žilinskom kraji, taktiež na severe Trenčianskeho kraja, najmä v okrese Považská Bystrica a Púchov.


Ako predchádzať ochoreniu?

Proti ochoreniu, respektíve prípadným zdravotným následkom sa dá chrániť očkovaním, ktoré lekári odporúčajú. Základné očkovanie pozostáva z troch dávok očkovacej látky. Už po dvoch dávkach podaných v rozmedzí dva týždne až tri mesiace je človek chránený na jednu kliešťovú sezónu. Tretia dávka základného očkovania sa podáva, aby zabezpečila ochranu na minimálne tri roky. Posilňujúca dávka sa odporúča po 3 alebo 5 rokoch (v závislosti od veku) od základného očkovania.

„Proti kliešťovej encefalitíde je možné očkovať sa počas celého roka. Najvhodnejším obdobím je však očkovanie počas zimných mesiacov ešte pred začiatkom sezóny kliešťov, aby bol imunitný systém pripravený v prípade stretu s vírusom kliešťovej encefalitídy,” uviedla pre náš portál epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici

Ako ďalej priblížila, očkovanie chráni pred ťažkým priebehom kliešťovej encefalitídy, teda pred zápalom mozgu a prípadnými zdravotnými následkami, akými je aj ochrnutie. Tým, ktorí nie sú zaočkovaní a ani sa očkovať neplánujú epidemiologička odporúča, aby používali repelenty, prehliadali si telo po návrate z prírody a aby si rýchlo a bezpečným spôsobom odstránili prisatého kliešťa.

Vírus kliešťovej encefalitídy sa prenáša nielen pri prisatí kliešťa na telo, ale aj prostredníctvom konzumácie nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä ovčieho a kozieho pôvodu. „V prípade konzumácie surového mlieka a výrobkov z neho je potrebná ich tepelná úprava nad 70°C,“ dodala epidemiologička.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu