Počas víkendu boli v Prešovskom kraji nahlásené až tri nálezy munície. Ako sa v takom prípade zachovať?


Foto: Počas víkendu boli v Prešovskom kraji nahlásené až tri nálezy munície. Ako sa v takom prípade zachovať? Foto: Facebook/Polícia SR – Prešovský kraj

Počas víkendu boli na linku 158 nahlásené až tri prípady nálezu povojnovej munície. Prvý bol v katastrálnom území obce Hunkovce, druhý v okrese Stará Ľubovňa a tretí v bývalej dedinke Smolník nad vodnou nádržou Starina. 

„Všetky tri boli krajským pyrotechnikom za dodržania všetkých bezpečnostných podmienok prevzaté k zneškodneniu,“ uvádza polícia v príspevku na sociálnej sieti s tým, že prípomína, čo robiť pri nájdení povojnovej munície.

Manipulácia s nájdenou muníciou je veľmi riziková a vyžaduje si maximálnu opatrnosť. Ak nájdete neznámu muníciu alebo iný vojenský materiál, nezasahujte doň, ani sa k nemu nepribližujte. Kontaktujte linku 158 a oznámte miesto nálezu. Nepokúšajte sa dotýkať nájdenej munície ani ju nepresúvajte. Munícia môže byť nestabilná a jej manipulácia môže spôsobiť výbuch.

Nikdy nepoužívajte žiadne náradie, aby ste sa pokúsili otvoriť, rozobrať alebo manipulovať s nájdenou muníciou. Týmto spôsobom sa môže nechtiac aktivovať.  Aj keď sa munícia zdá byť stará alebo poškodená, neznamená to, že nie je stále nebezpečná. Nikdy nepodceňujte nebezpečenstvo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu