Doprava v Prešove kolabuje, križovatky sú preplnené. Za všetko môže „Malé Apollo“, miestni nevedia, čo robiť


Foto: Doprava v Prešove kolabuje, križovatky sú preplnené. Za všetko môže „Malé Apollo“, miestni nevedia, čo robiť Foto: Facebook/ Prešov, Prešovský samosprávny kraj

Doprava v Prešove v istých miestach kolabuje. Za zlou dopravnou situáciu je najmä prerábka mosta neďaleko Lesíka delostrelcov. Na mieste rastie ambiciózny projekt, ktorého meno „Malé Apollo“ už pomaly zľudovelo. Miestni sa sťažujú najmä na preplnené cesty. Prerábka mosta odstavila jeden z najvyťaženejších úsekov, ktorým denne, podľa odhadov, prešlo až 20 000 áut. Situáciu na obchádzkovej trase komplikujú aj autobusy miestnej SAD a MHD. V preplnenej križovatke tak ostanú častokrát trčať až dovtedy, pokiaľ sa premávka nepohne.

Situáciu prestávajú zvládať už aj domáci. Najväčší problém v doprave nastáva najmä počas tradičnej špičky pred 9. ráno a medzi 14. a 18. poobede. So svojou skúsenosťou sa na Facebooku podelila aj Tetiana, ktorá zverejnila veľavravnú fotografiu. „Krásne vyriešená situácia. Jeden autobus blokuje križovatku a druhý sa ešte aj tak šturi. Nech to buď riadia policajti, alebo nech tie harmonogramy pre autobusy kus zmenia, aby neboli také meškania,” napísala na sociálnej sieti.

Ku kritike sa pripájajú aj ďalší miestni. Ozývajú sa aj hlasy, ktoré hovoria, že situáciu sa už pokúšali s kompetentnými riešiť, avšak bezvýsledne. Dôvodom je podľa nich aj nízka efektivita práce na moste, ktorý je dnes hlavným problémom kolabujúcej dopravy. „Medzitým na moste pracuje tak 10 ľudí dokopy. Maximálne 8 hodín denne a víkendy off. Radosť žít v tejto krajine a zvlášť v Prešove,“ napísal komentujúci Stano.


Dopravnú situáciu dokáže vyhodnotiť inteligentná svetelná signalizácia, odkazuje polícia

Podľa hovorkyne prešovskej polície Jany Ligdayovej dokáže „inteligentná cestná svetelná signalizácia vyhodnotiť dopravnú situáciu a jednotlivé križovatky vzájomne zosynchronizovať aj vzhľadom na preferenciu hromadnej dopravy“. Dodáva, že nie je možné, aby policajti nahradili na všetkých stanoviskách semafor. 

Pripomína, že mesto Prešov už skôr rozhodlo, že prioritu bude mať počas obdobia opravy mosta a skomplikovanej premávky v meste hromadná doprava, a to musí rešpektovať aj polícia. „Táto dočasná situácia je obmedzujúcejšia ako za bežnej premávky ale nie je „kolabujúca“,” vysvetlila.

Polícia dodáva, že presun takmer 24 000 vozidiel, ktoré denne využívali úsek, ktorý je predmetom rekonštrukcie. nie je možné presmerovať tak, aby to nepocítili iní účastníci cestnej premávky v meste. „Okresný dopravný inšpektorát OR PZ v Prešove nemôže vyčleniť všetky sily a prostriedky len na výkon služby v meste Prešov, nakoľko má územnú pôsobnosť v celom okrese,  čo predstavuje 134 miest a obcí, kde musí byť výkon služby polície taktiež riadne zabezpečený,“ zdôraznila Ligdayová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu