Amfiteáter v Prešove slúži verejnosti už takmer 70 rokov. Divákov neodradil ani dážď


Foto: Amfiteáter v Prešove slúži verejnosti už takmer 70 rokov. Divákov neodradil ani dážď Foto: Facebook/Krajské múzeum Prešov

Amfiteáter v Prešove zažil za svoju takmer 70-ročnú históriu už množstvo filmových večerov či hudobných vystúpení. Obyvatelia a návštevníci mesta sem prichádzali a stále prichádzajú za oddychom, zábavou i kultúrnym vyžitím. Nejeden Prešovčan spomína na plné lavičky a príjemný čas, ktorý tu strávil.   

„Tých ľudí čo tam bolo. Mestom všetko tiahlo na amfík. Deky pod pazuchu a šľapali sme už o 17-tej,“ priblížila vtedajšiu atmosféru na sociálnej sieti obyvateľka Prešova.

Svojou spomienkou prispel do diskusie aj ďalší návštevník amfiteátra. Pozrieť si film prišiel spolu so svojou manželkou. „Celý film pršalo a my a takmer všetci diváci sme vydržali až do konca. Dnes by určite ani nepremietali, lebo by nikto neprišiel,“ uviedol. 


Na premietania chodili mladší i starší, rodiny a priatelia. Viacerí by si priali, aby sa v amfiteátri konali podujatia častejšie. 

Diváci si prvýkrát pozreli film v amfiteátri v roku 1955 

Základný kameň prešovského amfiteátra bol položený v roku 1951. Výstavba prebiehala zväčša brigádnickým spôsobom od jari do jesene. Mladí ľudia tu pracovali v čase školských prázdnin i počas vyučovania, počas pracovných zmien i mimo nich,“ priblížil Milan Országh na internetovej stránke občianskeho združenia Amfiteáter Prešov.

Ako ďalej doplnil, prvá oficiálna sezóna bola otvorená o štyri roky neskôr, v lete v roku 1955. Časom pribudli oplotenie, šatne, sociálne zariadenia či bufety. Amfiteáter sa stal miestom stretnutí, filmových premietaní a kultúrnych podujatí. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu