FOTO: Podtatranské múzeum zreštaurovalo dve Lutherove Biblie zo začiatku 18. storočia


FOTO: Podtatranské múzeum zreštaurovalo dve Lutherove Biblie zo začiatku 18. storočia
Galéria: 9 fotiek
Foto: Podtatranské múzeum v Poprade

Podtatranské múzeum v Poprade úspešne pokračuje v reštaurovaní vzácnych Biblií z historického fondu múzejnej knižnice. Nedávno sa mu podarilo zreštaurovať dve Lutherove Biblie zo začiatku 18. storočia. Obe diela majú výraznú historickú a umeleckú hodnotu. 

„Ide o masívne diela, ktoré sú okrem rozsahu pozoruhodné aj z hľadiska ich vonkajšej a vnútornej výzdoby. Majú výraznú historickú i umeleckú hodnotu, hlavne vďaka veľkému množstvu rytín, ktoré sa v dielach nachádzajú a tiež bohato zdobenej knižnej väzbe, pozostávajúcej z drevených dosiek, potiahnutých kožou s ornamentálnou slepotlačou a mosadznými puklicami a sponami,“ uvádza múzeum.

Diela sa podarilo zreštaurovať vďaka dotáciám z Fondu na podporu umenia, od ktorého získala múzejná knižnica dotáciu 3-tisíc eur a taktiež vďaka zriaďovateľovi, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, od ktorého získala 800 eur. 

Diela z roku 1702 a 1708

Prvé dielo je z roku 1702, väzbu má z drevených dosiek potiahnutých kožou, ktoré sú zdobené slepotlačou – rastlinnými ornamentmi. Okrem výjavov z Biblie sa v nej nachádzajú aj portréty Martina Luthera a jeho rodiny. 


Druhá Biblia je z roku 1708, väzbu má z lepenkových dosiek potiahnutých kožou, ktoré sú zdobené ornamentálnou slepotlačou. Dielo obsahuje portréty Martina Luthera a jeho rodiny, mapu svätej zeme a tiež výjavy zo života Izraelitov. 

Knižnica Podtatranského múzea už dlhé roky spolupracuje s reštaurátorom Štefanom Kockom, ktorý v spolupráci s Marekom Kockom odborne posúdil rozsah poškodenia týchto diel a vypracoval reštaurátorský zámer, na základe ktorého zrealizovali reštaurátorské práce.

„Spod rúk týchto skúsených reštaurátorov vyšli skutočne profesionálne zreštaurované diela, ktoré budú slúžiť aj na prezentačné účely hlavne pri podujatiach organizovaných múzeom. Už na jeseň tohto roku sa môžeme tešiť na výstavu s názvom Ukryté poklady, ktorá predstaví doposiaľ zreštaurované diela z historického knižničného fondu,“ dodáva Podtatranské múzeum na internetovej stránke.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu