Studené počasie trápi Prešovčanov. Obyvatelia sídlisk sa sťažujú na zimu, čo na to kúrenári?


Foto: Studené počasie trápi Prešovčanov. Obyvatelia sídlisk sa sťažujú na zimu, čo na to kúrenári? Foto: iStock

Prešovčanov zaskočilo tohtoročné divoké jarné počasie. Rekordne teplé dní vystriedal takmer na celom Slovensku studený front, ktorý teploty aj na východe zrazil takmer o 20 stupňov. Obyvatelia niektorých bytov sa sťažujú, že kúrenie nefunguje. Pravdepodobne však ide len o výnimočné prípady. Dodávatelia tepla v Prešove firmy Spravbytkomfort sú stále aktívni.

Ako informovala Adriana Birošová z marketingového oddelenia firmy, aprílové počasie sa vymyká štandardu a vonkajšie teploty riadne kolíšu. Prízvukuje však, že „dodávka tepla je zabezpečená“ a možné poruchy, ktoré môžu Prešovčanov viesť k pocitu, že dodávky tepla nefungujú, zverejňujú na svojej webovej stránke

Dodávky tepla v meste by tak mali byť v poriadku, podľa Birošovej sa riadia platnou legislatívu. Podľa nej sa vykurovacie obdobie začína 1. septembra a končí 31. januára nasledujúceho roka.

Prerušenie dodávok tepla má jasné pravidlá

Birošová ďalej vysvetľuje, že podľa legislatívy má dodávateľ možnosť dodávky prerušiť v prípade, ak vonkajšia priemerná denná teplota vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 °C. To však len za predpokladu, že podľa predpovede počasia nemožno očakávať pokles priemernej teploty v nasledujúcom dni pod túto hodnotu. Ak sa však teploty opäť znížia, do konca vykurovacej sezóny je dodávateľ povinný dodávky tepla opätovne obnoviť.

Koniec vykurovacej sezóny v konečnom dôsledku závisí od počasia, prevažne sme sezónu ukončovali na konci mesiaca máj,“ uzavrela Birošová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu